Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Terepasztal vezérlés és elektronika
Terepasztal vezérlés és elektronika
Témaindító: nzozz, idő: Júl 14, 2010
Témakörök:

Lapozás       34/74    
(#36664) HarciSün válasza etwg hozzászólására (#36653) Válasz Aug 18, 2014
"A notebook tápok alapfeltétele, hogy az alacsonyfeszültségü kimenete galvanikusan szigetelt legyen a hálozat valamennyi pontjátol beleértve a védöföldet is. "

Biztos ez az alapfeltétel, de a gyakorlat az, hogy ez sokszor nem teljesül... (Acer travelmate sorozat, Lenovo sorozat, HP mini gépek stb... Mindnek eredeti gyári tápja van, nem utángyárott)
Rendezvények hangosításával is foglalkozom és az elején amikor laptopra tettem a zenei anyagot és onnan ment a hangjel a keverőbe majd az erősítőkbe gyakran volt búgás a földhurok miatt - ezt egyébként egy direkt erre a célra gyártott galvanikus leválasztó tekerccsel orvosolni lehet - de tény, hogy alapból bizony van gond a földhurkokkal ha a laptop hálózatról megy... (akkuról nyilván nem)
(#36667) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#36664) Válasz Aug 18, 2014
Nem tudom honnan jön ez az agymenés - semilyen szabvány nem ir ilyent elö.
(Fejükhöz kéne verni).
Mi is ezért dobtunk el több ezer tápot, mert ilyent szállitottak Kinábol - sajnos szétszedni nem lehetett.
Nem tudtuk kideriteni ki rendelt ilyent. Nálunk is ugyanaz a probléma, mint nálad, lemerül az akku, bedugják a tápot és jobb esetben megjelenik a brumm - rossz esetben elég egy sereg drága berendezés.
Az én notebookom tápjához csak 2-eres hálozati kábel (mint a borotvához) tartozik - ez a legbiztosabb.
(#36681) csíkosháTTú válasza HarciSün hozzászólására (#36664) Válasz Aug 19, 2014
Én még ebben az életben nem láttam olyan laptop táp/töltő egységet, aminek a hálózati csatlakozóján földelés is volt. Biztos keveset láttam még...

(OFF: rendezvények hangosításánál néha erősen tépem a maradék hajamat, amikor meglátom, hogy egy profi keverőbe, vagy erősítőbe egy házi cuccot dugnak be. Ugyanis elegánsan elfelejtkeznek a szakik arról, hogy a házi cucc hang kimenet aszimmetrikus, a PR rendszer bemente meg szimmetrikus... Utána meg erősen csodálkoznak, hogy búg, mint a veszedelem...)
(#36683) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36681) Válasz Aug 19, 2014
Idézet:
„Én még ebben az életben nem láttam olyan laptop táp/töltő egységet, aminek a hálózati csatlakozóján földelés is volt. Biztos keveset láttam még...”

Sajnos sokkal több van a kelleténél. Akkor valoban keveset láthattál .
Söt a nagy márkás gyártok tápjai között is vannak eltérések. Mind a két tápba szabványos 3 eres IEC hálozati kábel megy, az egyikben át van kötve a védöföld, a másikban nincs!

A hangrendszereknél meg sajnos örök idök ota ez az egyik kihivás, hogy vannak szimmetrikus meg vannak nem szimmetrikus zajforrások. Erre találták ki a DI box-t, mégha nincs is mindig ( elég ) kéznél. Sajnos ennek ellenére vannak még gondok ( meg ground lift kapcsolok , de nagyon nagy a javulás az utobbi idöben ).
(#36684) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#36683) Válasz Aug 19, 2014
A feleségem ACER netbook tápján nincs föld. Az én Packard Bell notebook-om tápján sincs, sőt, az a tápegység, amit én árulok a ROCO vackai helyett, meg a saját DCC erősítőhöz, azon sincs.
(#36696) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36684) Válasz Aug 19, 2014
A Dell, Lenovo, HP tápok egyikén van a másikán nincs. Amit a notebookhoz kaptam azon volt. amit külön vettem ( ugyanolyan) azon meg nincs.... Ezzel kezdj valamit.
Most már kizárolag olyan tápokat veszek, amikhez 2 eres hálozati kábel jár...
(#36698) Frankye válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36681) Válasz Aug 19, 2014
Idézet:
„Én még ebben az életben nem láttam olyan laptop táp/töltő egységet, aminek a hálózati csatlakozóján földelés is volt. Biztos keveset láttam még...”

Egyet kell, hogy értsek etwg barátommal, ugyanis az otthoni gépem (SAMSUNG laptop) gyári tápjának is védőföldelt a tápcsatlakozója, és nem csak a védőföld-érintkező helye van kihagyva az öntőformából, hanem bizony tényleges, fém, érintkező felület van rajta. A céges laptopomon viszont "borotvazsinóros" csatlakozó van.
(#36702) etwg válasza Frankye hozzászólására (#36698) Válasz Aug 19, 2014
Az még nem lenne gond, ha 3 eres a hálozati kábel, a baj akkor kezdödik, amikor egy ép elme a szekundér ( kimenet) negativ pontjához köti a hálozati zöld/sárga drotot......
Egy ohmmérövel könnyen kimérhetö.
(#36703) csíkosháTTú válasza Frankye hozzászólására (#36698) Válasz Aug 19, 2014
Pár villamosmérnöknek úgy látszik elmentek otthonról, van csak az egyetem mellé járt...

Minap jártam úgy, hogy apósom elektromos fűnyírójának eltörött a kábele a lengő aljzat "nyakánál". Kültéri, vízálló kábel, gyakorlatilag egy hosszabbító, készen, egy nagy barkácsboltban lett vásárolva a géppel együtt. Teszünk rá egy új aljzatot, ezen nem múlik. Levágtam a törött lengő aljzatot, és leültem... Ugyanis kéteres a kábel belül, védőföld sose' volt rajta. Egy kültéri 230V-os kábelen, amit arra találtak ki, hogy fűnyírók, szegélyvágók, sövény nyírók üzemeljenek vele...
(#36705) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36703) Válasz Aug 19, 2014
Inkább ez a mai szabványos világnak a tükörképe. Minden szabványositva van, csak éppenhogy ugyanarra a kérdésre több szabvány is értelmezhetö, igy nincs az a gyár amelyik kiigazodna a dolgokban. Amig volt hatoság, az meg azzal volt elfoglalva, hogy a zöld/sárga drot sima zölddel colt helyettesitve ( és dobta vissza átkábelezésre az egész cuccot, meg mikroszkoppal mérték, hogy 6 mm - re van-e a hálozat a szomszédos potenciáltol, de arra soha nem tértek ki, higy müködhet-e igy a készülék vagy sem.
(#36710) proba válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36703) Válasz Aug 19, 2014
Kedvencem régebbi kinai hosszabbító, dugalj/dugvilla csere. Ebben megvan minden ér, csak a védőföld szine ... fekete.
(#36724) piltdownman válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36681) Válasz Aug 20, 2014
Idézet:
Itt vannak a ThinkPad-jeim tápjai közül kettő.
Ebből a szériából van fenn 50db a nemzetközi űrállomáson
Bővebben: ThinkPad-ek az ISS-en
és az összehajtható billentyűzetű verzió ki van állítva a modern művészeket múzeumában (New York MoMA)

Ezeknél a DC föld 1M || 100nF- val van összekötve a védőfölddel,tehát nem galvanikus az összeköttetés. Az EMC-je jobb mint a védőföld nélküli, u.n. kettős szigetelésű tápokénál,amiknél viszont nincs földhurok veszély, így könnyebb hangtechnikusoknak használni pl. Behringer D400 nélkül is.

ibm power su...jpg

(#36725) piltdownman válasza etwg hozzászólására (#36702) Válasz Aug 20, 2014
Idézet:
„Az még nem lenne gond, ha 3 eres a hálozati kábel, a baj akkor kezdödik, amikor egy ép elme a szekundér ( kimenet) negativ pontjához köti a hálozati zöld/sárga drotot......
Egy ohmmérövel könnyen kimérhetö.”
Sikerült lehüjjjézned pl. az olyan műszergyártó cégek mérnökeit, mint a Hewlett_Packard, Tektronix, Rohde-Schwarz,Iwatsu, stb. és Hiradástech. Szöv.
Az I.oszályú érintés védelemről van szó, ilyen kivitelű minőségi notebook táp nincs, szerintem noname-be sincs.
A MERT (a Blaha L.téren án az a szép épület, ma TÜV-Rheinland) csak életvédelmi szempontból vizsgált, hálózati trafó átütési szilárdság, kúszó utak, stb., a berendezés egyéb tulajdonságainak minősítése nem volt feladatuk.
(#36729) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#36725) Válasz Aug 20, 2014

Hát csokolom öket (nekünk is ök szállitanak berendezéseket), és van is velük rengeteg bajunk ebböl kifolyolag.
Az uraság nem érti a különbséget, ha éritésvédelemröl van szo az akkus (azaz a nem földelt berendezések) és a hálozati (földelt) berendezések között.
A notebook és egyébb akkura müködö szerkezet ugyanis nagyon komoly veszélyt jelent, ha bekapcsolva egy rendszerbe (ami eleve földelt, hiszen akkus berendezés nem az) valamilyen okbol a külsö tápra kell kapcsolni vagy forditva arrol le kell választani.
Ha ilyen esetben megváltoznak az áramköri viszonyok nagyok komoly bajok keletkezhetnek
(Gondold el mi van, ha egy koncerten a néhány 10-100 kilowattos erösitö lánc hirtelen begerjed, mert a zenész észreveszi, hogy lemerül az akku és kap a külsö táp után, vagy forditva a zenélés hevében szétrugja a táp kábelét.)
A mi müszereink meg egyszerüen leégtek, mert a technologia föld meg a hálozati föld között rendszertechnikai okokból akár 48V különbség is lehetett. (Ezért kellett akkus müszert használni, mert nem lehetett földelni).
Szoval ne keverjük az érintésvédelmet a rendszertechnikai dolgokkal. Ha egy berendezést (akkus) be lehet kapcsolni egy ilyen rendszerbe a földelésnek meg az érintésvédelemnek eleve meg kell lennie oldva és nem függhet attol, hogy a berendezéshez hozzákapcsolod vagy nem a külsö töltöt. (S miután ezt meg lehet csinálni, akkor jobban tennék a nevezett cégek, ha rendbe tennék a saját dolgaikat az elektronikus szemét meg álelmélet gyártása helyett helyett.)
Egy példa a DELL-töl:
Ugyanahhoz a notebookhoz az egyik táp teljesen szigetelt
PA-12, a másik
PA-10 meg nem (ez az öregebb).
A notebook ugyanaz, a feladat ugyanaz, vajjon akkor miért ilyen az egyik, meg miért amolyan a másik?
Közben megváltozott a szabvány - vagy valaki végre vette a fáradtságot és elgondolkodott a dolgokon.

(#36741) csíkosháTTú válasza piltdownman hozzászólására (#36725) Válasz Aug 21, 2014
Abban a konfigurációban, amiről etwg barátom írt, sajna neki van igaza. Az emlegetett műszerfejlesztők ebben az esetben kapitális bakot lőttek.
(#36748) Frankye moderátori hozzászólása Válasz Aug 21, 2014
Uraim!
Bár az érintésvédelem és a földelés kérdése - már csak életvédelmi okokból is - rendívül fontos, de eléggé elkanyarodtunk az eredeti témától, ráadásul a kérdés felvetője is megkapta a választ a kérdésére.
Ezért kérem, hogy az OFF-topic beszélgetést e ponton fejezzük be, és térünk vissza az eredeti témához, azaz a Terepasztal vezérléssel, és az ehhez kapcsolódó elektronikai megoldásokhoz, ha lehet!
Köszönöm.
(#36749) csabeszq válasza piltdownman hozzászólására (#36725) Válasz Aug 21, 2014
A gyermek leverte az ágyról a Lenovo (IBM) tápegységet (30 cm-et esett), robbanás, sötétség, a FI-relé elszáll.

Amikor szétszedtem, a nyák belül feketére égett.

Nem tudom, hogy mi történt, de azért felrobbanni mégsem kellett volna. Átlalában a biztosítéknak illene kiégni, vagy mi a ló***.

Kívülről szemlélve párezer wattos hősugárzóvá alakulhatott élete utolsó pillanatában.

Már szóltam, hogy nem szeretjük a káromkodást!
Frankye
(#36753) etwg válasza csabeszq hozzászólására (#36749) Válasz Aug 21, 2014
Ilyen, meg hasonlo készülékeknek (tápegységnek) ki kell bitnia a szabadesést 80 cm-es (asztal) magasságából (ez van a szabványban).
(#39611) diginewl hozzászólása Válasz Nov 21, 2014
A vitrinvonat vezérlőközpontja így - a sorompó vezérléssel - elérte legkuszább állapotát. Ennél több dolog nem lesz benne.
Fenn balra a piko villantató elektronika, és egy relé ami kapcsolja őt, meg a mellette levő szervóvezérlő bemeneti jelét.

Majd idővel - ahogy lesz rá energiám - a kuszaságot fel akarom számolni. Minden vezetékcsatlakozást forrasztás helyett bonthatóra építek át, és méretre vágok minden vezetéket. Ez a folyamat a legfölső két panelen már látszik. Itt minden csatlakozón megy át a panelra. Valami ilyent szeretnék lejjebb is megcsinálni

Addig is köszönet mindenkinek a sok-sok segítségért, hogy ezek a kapcsolások működnek!!!!

PB190366_.jpg

(#39613) etwg válasza diginewl hozzászólására (#39611) Válasz Nov 21, 2014
Nem olyan rossz, hogy is szokta mondani néhai nagyanyám, rendet még a frissen pucolt szobában is lehet csinálni, nem még egy modellvasuton (ha az embernek van hozzá kedve... )
(#39617) Frankye válasza diginewl hozzászólására (#39611) Válasz Nov 21, 2014
Javaslom a kábelkötegelő használatát. "Minden sarkon" kapható, műanyagból készült önzáró szalag. Az egyik végén van egy "fül", amelyen át kell dugni a másik végét. Arra kell figyelni, hogy roncsolás nélkül nem oldható, tehát egyszer használatos, de üzemszerűen nem is kell bontani. Ha össze vannak kötegelve a vezetékek, utána a fűzött részt "illik" lecsípni, így rendezetten vezethetőek az egy nyomon haladó vezeték-kötegek.
(#39620) HOTotya válasza diginewl hozzászólására (#39611) Válasz Nov 21, 2014
Mi ez a kesze kuszaság...... kérem "bandázsolja" be a kábeleket !!!!! Így egy gyerek készíti el a huzalozást.....
(#39621) diginewl válasza HOTotya hozzászólására (#39620) Válasz Nov 21, 2014
Egyébként nincs olyan sok kábel, csak mindegyikre "ráhagytam" egy kicsit...na így lettek sokan. Addig nem kötegeltem, amíg nem ment stabilan.
Most már megy (2-3 hónap óta nem volt gond), így most lassan rendszerezve lesz - de mint említettem ez csak éjszaka mehet, így nem igazán van hozzá mostanság kedvem, mert a terepet is kell gondozni.... még jó hogy nem kell füvet nyírni, csak szórni
(#39648) Frankye válasza diginewl hozzászólására (#39621) Válasz Nov 22, 2014
Jó szöveg!
(#39836) wolfchild hozzászólása Válasz Nov 27, 2014
Sziasztok srácok!

Tudjátok, hogy kísérletező alkat vagyok. Egy nagyon érdekes kísérlethez szeretnék anyagot gyűjteni.

Adott:

- Egy analóg mozdony. (mondjuk BTTB gyártmány)
- Dilikör
- Trafó

A kérdésem, lehet-e valamilyen úton módon (akár pwm vezérléssel, akár bármi mással) hogy a mozdony a dilikörön körbe körbe haladva, a tempóját változtassa, oly módon, hogy a sebességet egy soros porton keresztül vezérelem, valamint ha 2 mozdony van ugyanazon a dilikörön, akkor ugyanezen a porton keresztül a 2 mozdonynak külön tempót tudjak adni. (azzal most ne törődjünk, hogy utolérik egymást.)

Tudom, hogy pl. a digi pont erre jó, de hogy érthető legyen, a kísérletnek az lenne a lényege, hogy egy digitális vezérlőszoftverrel, csak soros porti "stringgel" tudjak mozdonyt vezérelni.

Nem gond ha a megoldás nyakatekert, vagy nem gazdaságos, mivel csak egy kísérlethez kellene, lényeg, hogy működjön.

Tudom, hogy sok szaki van itt aki rengeteg tudásanyaggal rendelkezik a digi előtti vezérlésekről, és azt is tudom, hogy korábban is vezéreltek analóg cuccot számítógépről.

Minden segítséget szívesen fogadok, ha lehet a mail címemre küldjétek.

Egy nagyon érdekes témába botlottam, és ha sikerül a kísérlet, akkor a Fűtőházon is olvasható lesz az eredmény.

U.i.: Most jutott eszembe, nem ragaszkodom a soros porthoz, felőlem parallel is lehet, csak ne kelljen hozzá DCC központ. Tehát DCC free megoldás legyen.

Köszönöm, ha valaki szán erre időt és fáradtságot.
(#39838) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#39836) Válasz Nov 27, 2014
Nagyon nagy fába vágtad a fejszéd.

Ha csak egy mozdonyt kellene, akkor aránylag egyszerü lenne a dolog, de a 2 mozdonyhoz már joval több kell, mert valahogyan közölni kell a mozdonyoknak hogy melyik parancsra hallgassanak. Ha csak egy irányba kivánod meneszteni öket akkor egy trükkel talán lehetne valamit kezdeni. Az egyik a pozitiv félhullámra menne a másik meg a másikra. Az egyik mozdonyban át kell majd kötni a motort, és akkor egy irányba mennek, és külön vezérled a félhullámokat.
De sok munka lesz.
(#39839) wolfchild válasza etwg hozzászólására (#39838) Válasz Nov 27, 2014
Szia!

Nekem az egy mozdonyos is megtenné, mert akkor a jó öreg szakaszokat használom, a kísérlet során a két mozdony vezérlésére.

Mesélj nekem erről picit...
(#39840) HarciSün válasza wolfchild hozzászólására (#39836) Válasz Nov 27, 2014
A párhuzamos porttal kísérleteztem anno elég sokat (ledek vezérlése, felerősítve relék, ilyesmik) Egy sima tranzisztoros erősítéssel szerintem lehetne olyan PWM vezérlőt csinálni ahol a számítógép adja a jeleket - így a sebességet számítógéppel lehetne vezérelni.

Sőt, csináltam olyan vezérlést ahol usb billentyűzet 3 állapot ledje adta a kimenetet. Szépen működik azóta is.. - egy ilyenre lehetne rátenni egy erősítést és programból vezérelni az impulzusokat.
(#39844) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#39839) Válasz Nov 27, 2014
Ahogy Harcisün kolléga is irja az LPT porton ( ha tudod vezérelni ) akkor 8 bited van (ami 2x annyi mint a legjobb DCC). Azaz lesz egy 0-255 állapotod. Egy aránylag egyszerü áramkörrel (DAC) ebböl egyböl csinálhatsz sima egyenáramot, de PWM vezérlésre is használhatod.
Az RS porthoz jobb lenne egy proci (AVR/PIC) ami a jelekböl PWM jelet csinál.

(#39848) HarciSün válasza etwg hozzászólására (#39844) Válasz Nov 27, 2014
Az LPT portot programból a $378-os IO-n éred el, erre tudsz küldeni egy 0 és 255 közötti értéket, aminek a bináris alakja megjelenik az LPT port 8 lábán. (0 vagy 5V) Vagy ezt a 8-at használod vagy ezek kombinációját egy CD4028B nevű IC-vel (ennek 4 bemenete van alapból). De a legegyszerűbb ha csak egyetlen kivezetést használsz, azt felerősíted és programból adod ki a változó kitöltési tényezőjű jelet.

Az LPT port és az erősítő közé mindenképp opto kapu ajánlott, hogy galvanikusan szét legyen választva az asztal és a számítógép áramai. (ezt nem csak azért mondom mert az opto kapu a mániám, tényleg ezt ajánlja a szakirodalom)
A programból való vezérléshez általában kell egy dll a használt programnyelvtől függően (Win98-nál még nem kellett, de XP-től már igen)
(#39890) piltdownman válasza wolfchild hozzászólására (#39836) Válasz Nov 28, 2014
Idézet:
„A kérdésem, lehet-e valamilyen úton módon (akár pwm vezérléssel, akár bármi mással) hogy a mozdony a dilikörön körbe körbe haladva, a tempóját változtassa, oly módon, hogy a sebességet egy soros porton keresztül vezérelem..”
XP alatt nem tudod a portokat direkt vezérelni, én az „allowio”- t használom, mert a „dosbox”-ban két óra kínlódással sem tudtam a h’378’-at elérni.
Még ha asm-ben tolod is, jitterelni fog az it-k,dma stb. miatt, az időzítés alaplap függő lesz,
ha nem tudod az clock-ot kezelni.
A soros portból tudsz simán tudsz pwm-et generálni.Írsz egy egy byte-ból álló textfile-t, LF,CR,EOF nélkül, és leküldöd pl. „Multithreaded TTY (MTTTY)”-vel végtelen hosszú ideig,amit le tudsz lőni, persze más kitöltéshez másik textfilet kell írni. Pl. a h’55’ egy 50%-os kitöltésű négyszögjel, az alapfrekvenciát a baudrate adja meg. 9600 –al kb. 1kHz-es pwm-et lehet előállítani,igaz, a kitöltést nem lehet 10% alá vinni.
Ha tudsz programozni, a soros port +1 vagy +2 címen van a baudrate generátor, majdnem tetszőleges finomságú generátort lehet csinálni.
Ha van dos-os géped, előbányászok egy exe-t.

(#39892) piltdownman hozzászólása Válasz Nov 29, 2014
Itt egy nagyfrekvenciás zaj okozta hiba.
Akinek van kedve törni a fejét, ne nézze meg a kapcs.rajzot!

Egy PIC + egy ULN rángatja egy szemafor(vagy váltó) kb. 25 ohmos tekercseit. 200ms -ig húzza az egyik a tekercset, aztán mivel az már átáll kb. 100ms alatt, kikapcsolja meghúzó végfokot. A másik tekercs hasonló impulzussal történő vezérlésével lehet visszaállítani.
A PIC (5V) és a tekercsek (20V) külön tápról járnak.
A jelenség: néha, amikor beránt a tekercs, magától kikapcsol kb. 100ms múlva, és a PIC egy másik lábán lévő, előzőleg bekapcsolt LED is kialszik. Az 5V-os táp áramfelvétele a kb.
20mA-ről felugrik 300mA-re, izzik a PIC, kikapcsolva, újraindítva megint minden OK.

Amikor szemafor tekercse behúz, a sorba kapcsolt érintkezőn megszűnik az áram, ez olyan nagy szikrát kelt, hogy a tőle 30cm-re lévő panelen lévő áramkört bedönti. Az érintkezővel párhuzamosan rakott „szikra oltó” kondenzátor sokat javított, de így is el tudott szállni.
A fotón nyíllal jelzett helyen van a +5V-ot szűrő kondenzátor, látszik, hogy a föld milyen hosszan ér el a PIC (a képen a jobb felső) lábához.
Ez okozta a „latch-up”-ot, a zaj a PIC-ben lévő parazita tirisztort be tudta gyújtani,dőlt bele az áram. A közvetlenül a táp és a föld köze begányolt kondenzátor volt a megoldás. Szóval körültekintéssel a nyomtatással.

latch_up.png

nyák kondenz...jpg

(#39894) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#39892) Válasz Nov 29, 2014
Ejnye, ejnye kolléga.

Hol vannak a hidegitö kondik ( a rajzon egy sincs) , alapszabály már vagy 40 éve, minden billenö áramkör táplábaihoz legközelebb kell egy kb 100 nF kondi. A te esetedben a PICet megelözö áramkörhöz (talán optohoz) is.

Hol van a szabadonfuto dioda a tekercsröl?

Hol vannak a kezelt, de nem használt bemenetek? Ezeket vagy földelni kell, vagy terhelni (ha nem lehet földelni).

( és még fel sem tetted az áramkört egy modellvasutra - abban a szikraözönben lesz majd az igazi bál tüzijátékkal).

Sajnos a saját tapasztalataim alapján mondom, hogy nagyon oda kell figyelni különben csak a hibákat fogod elkeseredetten keresni.
(#39907) sunocske válasza piltdownman hozzászólására (#39890) Válasz Nov 29, 2014
Tyű, leoldott egy relé az agyamban
(#39912) lakasi válasza piltdownman hozzászólására (#39890) Válasz Nov 29, 2014
Gyerekek, ti most udvaroltok egymásnak kódolt formában, vagy valami földöntúli lény ültetett belétek chipet és most vele kommunikáltok?
(#39919) róbertke válasza lakasi hozzászólására (#39912) Válasz Nov 29, 2014
MZ/X jelentkezz....jelentkezz .......
Itt Köbüki, nyomd meg pir gomb az időkibővítőkézikészüléken .....sssssrrrr.... Na kábé ennyi az egész értelme
(#39922) piltdownman válasza etwg hozzászólására (#39894) Válasz Nov 29, 2014
Ejnye, ejnye kolléga, még nem voltál teljesen ébren vagy már elálmosodtál?
Idézet:
„Hol vannak a hidegitö kondik ( a rajzon egy sincs) ,”
Van a rajzon két hidegítő, az egyik „A fotón nyillal jelzett helyen ... stb.”
Idézet:
„alapszabály már vagy 40 éve, minden billenö áramkör táplábaihoz legközelebb kell egy kb 100 nF kondi. A te esetedben a PICet megelözö áramkörhöz (talán optohoz) is.”
Ezt kár volt felhozni. 40 éve TTL volt, a totem-pole miatti nagy áramtüskék miatt kellett a tápfeszt agyon hidegíteni, ráadásul elsősorban nem úgy általában a billenő fokozatoknál, hanem azoknál, amelyek a legnagyobb tüskéket termelték, a fan-out-ból kiindulva kellett mérlegelni. Ok és okozat.
Ha migráltál volna TTL-t CMOS-ra tudnád, hogy már nem föld és tápfesz vezetékeken lévő tüskék voltak a fő ellenfelek,hanem a huzalozási áthallás. Kontrollernél sem, itt az UGH melletti 100n ezt leszedi, az ESD miatt kell közvetlenül a táplábnál a 100n. Egyébként teleszórtam a panelt 100n-kal, szétkaptam, IC-ket cseréltem, stb. mert 30 éve láttam utoljára tápfesz „latch-up”-ot és nem akartam hinni a szememnek.
Idézet:
„Hol van a szabadonfuto dioda a tekercsröl?”
Hát ULN-ben, a 10.lábon!
Idézet:
„Hol vannak a kezelt, de nem használt bemenetek? Ezeket vagy földelni kell, vagy terhelni (ha nem lehet földelni).”
A foton látszik, hogy a többi láb is rámegy az ULN-re ill. fel van húzva.
Egyébként, ha egy PIC standard I/O lába nincs felhasználva, kimenetnek kell beállítani és kész, nem kell semmi hókusz-pókusz.
Idézet:
„( és még fel sem tetted az áramkört egy modellvasutra - abban a szikraözönben lesz majd az igazi bál tüzijátékkal).”
Picikével durvább eszközöket használok a zavarérzékenység vizsgálatához, mint a vasút,majd lefilmezem a szikraesőmet és egyéb kínzó eszközeimet. Egyébként ha igaz,már felrakták egy asztalra.
Idézet:
„ ...hibákat fogod elkeseredetten keresni. ”
A panel nem az én szerzeményem, egy modellező társunk senyvedett vele, én csak segítettem neki kijavítani, mivel szeretek ilyenekkel bíbelődni. A fő akadály az volt, hogy össze kellett hánynom egy primitív DDC központot. A kapcsolás csak sematikus, a lényeget mutatja, pl. nincs berajzolva a Graetz sem, ami az UGH-t és a tekercseket táplálja. Ezeket én választottam szét 12V-ra ill. 20V-ra a hibaforrás kereséséhez.

Egészségedre!
(#39925) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#39922) Válasz Nov 30, 2014
Tudálékos szöveged ellenére sajnos több helyen kilog a ludláb. A ( nagyon hiányos) rajzon egyetlenegy hidegitö kondi sincs ( legalább 3-nak kéne lennie), hacsak nem arra az egyre gondolsz, ami a stabi kimeneti lábánál van (ami a stabilizátort ovja a rezgéstöl, és semmi köze a PIChez).
Édeskevés, láttad magad is, hiszen utolag kellett a panelre forrasztanod az elsöt!

A szabadonfuto dioda aligha lehet az ULN-ben, mert annak fogalma sincs, hogy hova megy a tekercs felsö vége (20V). Ami az ULN-ben van dioda az egész másra szolgál, majd biztos ahhoz is találsz valami tankönyv idézetet.

További jo szorakozást, majd a terepasztalon, ha már most ilyen labilis a berendezés majd megmutatja a foga fehérjét a valos életben. ( Nagyon hasonlo eset mint a korábbi foglalatságjelzö. A tankönyvnyi elmélet meg a biblia szerint is müködnie kell, dehát mindenki tévedhet....).

Egészségedre!
(#39956) piltdownman válasza etwg hozzászólására (#39925) Válasz Dec 2, 2014
Idézet:
„Tudálékos szöveged ellenére sajnos több helyen kilog a ludláb.”
A te szövegedből meg a lóláb lóg ki! Ezt ne ragozzuk, mert kivág minket a T.Moderátor!
Ha huzogatják a macskák bajuszát, akkor azok szétcincálnak. (Safranek, maga nem szeret engem! ) Annak azért örülök, hogy a szabadon hagyott lábakon nem rágódsz tovább.
Idézet:
„A ( nagyon hiányos) rajzon egyetlenegy hidegitö kondi sincs ( legalább 3-nak kéne lennie), hacsak nem arra az egyre gondolsz, ami a stabi kimeneti lábánál van (ami a stabilizátort ovja a rezgéstöl, és semmi köze a PIChez).”
Irták a Nők Lapjában és mondod te.
A 7805 bemenetén (!!!) ott van a hidegítő kondenzátor, javasolták a fejlesztők (Bob Widlar és társai, goto Wiki), mondom én. Gondolod, hülyék voltak és nem a feltétlen stabilitásra csinálták meg a fix táp ic-ket?
Bővebben: L78xx
25. oldal. 6.1. fejezet.
Na és mi van a Figure 8. alá írva?
„Bár nincs szükség kimeneti kapacitásra a stabilitáshoz, ez javítja a tranziens viselkedést.”

Tudod mi a különbség a gerjedés és az aperiodikus beállás között? Nézd már meg ezt a átkozott adatlapot!
Továbbá meghívlak egy ebédre, ahol te azt választasz, amit megkívánsz, én pedig megeszem a kalapom ( addig veszek egyet) a la Marengo , ha küldesz egy 7805-öt, amit be tudtál gerjeszteni.
Idézet:
„Édeskevés, láttad magad is, hiszen utolag kellett a panelre forrasztanod az elsöt!”
Nem, nem! Áthelyezni kellett a kimeneten lévő kondenzátort PIC-re a latch up kivédéshez.
PIC meg a opto kb 5mA-en belül változtatja a fogyasztást, megkottyan ez egy to-220-as
UGH-nak?
Ez egy hót egyszerű áramkör, de ha már belekezdtem: az UGH-k kimeneti ellenállása nő frekv. függvényében, az „egy ponton” földelés jegyében miatt kell a kimenetére is kondenzátort tenni.
Idézet:
„A szabadonfuto dioda aligha lehet az ULN-ben, mert annak fogalma sincs, hogy hova megy a tekercs felsö vége (20V). Ami az ULN-ben van dioda az egész másra szolgál, majd biztos ahhoz is találsz valami tankönyv idézetet.”
Már megint rébuszokban beszélsz.
Áruld el már a hétszázát, mi a búbánatos khm. életbe vannak a beépített diódák?
Az rendben van, hogy az Atmega8 300 oldalát nehéz átrágni, de itt csak a második mondatig kell eljutni:
Bővebben: ULN2803
„All devices feature open–collector outputs and free wheeling clamp diodes for transient
suppression.
Azon kívül, hogy le tudja rántani egyszerre az összes kimenetet, tudsz valami mást, hogy milyen célja van a diódáknak, mint ez? Köszönöm előre is!

Mivel konfliktus elkerülő vagyok, szándékosan nem írtam a szerszámos topicban a sztatikus elektromossággal kapcsolatban, de most kihoztad belőlem a harcimacskát:
Idézet:
„Nagyon érzékenyek ilyesmire a FETek meg egyes procik, amelyiknek analog funkcio bemenete is van”
Írj egy 2000 után gyártott, hozzáférhető,ESD védelem nélküli kontroller( mert hogy nem proci) tipust!Kösz.

(Egyébként privátban mi jól megvagyunk, nemdebár?)

Krankheit!

(#39957) piltdownman válasza etwg hozzászólására (#39838) Válasz Dec 2, 2014
Idézet:
„... Az egyik a pozitiv félhullámra menne a másik meg a másikra.Az egyik mozdonyban át kell majd kötni a motort, és akkor egy irányba mennek, és külön vezérled a félhullámokat.
De sok munka lesz.”
Hogy megtörjem az évvégi hajtást, 42 perc alatt csináltam meg, igaz, nem éri el egy foglaltságjelző bonyolultságát.
Húsz új asm sort biggyesztettem egy meglévő projectbe, kerestem egy üres panelt, debuggert váltottam és három drótot is forrasztottam a mérőfejekhez. A kimenő jel a szkóp „invert” + „add” funkciójával van előállítva a két pwm jelből.
Három meglévő panel összegányolása plusz egy-két óra lenne, a részletek tisztázása után.
Kell még a PC oldali user interface, valaki pofozza már össze, ha wolfchild nem tudná!

double pwm e...jpg

double pwm s...jpg

double pwm s...jpg

(#39959) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#39956) Válasz Dec 2, 2014
Csak igy tovább!
Néha azért olvasd el egyik másik alkatrész adatlapját is, nem árt!! Meg ide is érdemes lenne benézned:

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_72.html

(#39968) proba válasza piltdownman hozzászólására (#39956) Válasz Dec 2, 2014
Ha valaki nem bízik valamiben, ha a másik a feje tetejére áll akkor sem fogja meggyőzni az igazáról,ezt mindkét részről beláthatnátok már. Kár ezen rágódni meg veszekedni örökké. Mindenki másképp csinálja, ha bejön neki öröm és boldogság, ha nem, megint tanult valamit. Azt viszont nem hiszem, hogy minden célhoz csak egy út vezet. Ami a másik tévképzet, ha valakinek valamiben igaza van, akkor a másik már csak rossz dolgokkal állhat elő.
Ahogy én látom, mindkettőtöknek van egy elképzelése, ezen nem fog változtatni, a kérdezőknek adott megoldásoknál csak az a fontos (szerintem) , ha esetleg van ellenvélemény, tudjon róla.Majd ő eldönti/kipróbálja szerinte kinek van igaza és milyen szinten.
(#39969) etwg válasza proba hozzászólására (#39968) Válasz Dec 2, 2014

Ne feledjük a kolléga közölte diadalsorokkal, hogy megoldotta azt, amit más elfelejtett. S még mindig maradt tennivalo ama összecsapott áramkörön.

(#39973) proba válasza etwg hozzászólására (#39969) Válasz Dec 2, 2014
Amikor erre a fórumra leltem, csodáltam, a hobbielektronika fórum után, hogy ez milyen békés....
Egy jó ötlet az élet folyamán, ezután egy bármivel kapcsolatos eldurvult vita után szerintetek mire emlékeznek az emberek? A vita végeredményére nem, a felhasználók bármely ötletére nem.. akkor ez az egész kinek jó?
(#39974) Frankye moderátori hozzászólása Válasz Dec 2, 2014
Idézet:
„kivág minket a T.Moderátor! Ha huzogatják a macskák bajuszát, akkor azok szétcincálnak. (Safranek, maga nem szeret engem! ) ”
"- Sáfráneeeek!
- (Glugg*) Iiiigen, miszter Tájfel?!
Nekem ez a kedvencem.

De tényleg, srácok! Közeleg a szeretet ünnepe, a megértés, etc. Szóval ne akarjátok már átharapni egymás torkát, ha kérhetem, vagy, ha mégis, akkor tegyétek már privátban, legyetek szívesek!

Köszönöm.

*Itt Safranek egy nagyot nyel.
(#39979) etwg válasza proba hozzászólására (#39973) Válasz Dec 2, 2014
Sajnos ez minden internetes forumnak az alaphibája, beleértve a Wikipédiát is. Épp a minap volt egy nagy cirkusz, mert egy srácnak egy otthon gyártott tüzijáték szétroncsolta mindkét kezét. Ott is többen mondták, hogy a recept nem jo, de az okostojások többségben voltak, és mutogatták a kezeiket, hogy velük semmi nem történt. Szerencsére mi ettöl nagyon távol vagyunk, de azért néha nem kellene megfeledkezni, hogy sokan itt hallanak bizonyos dolgokat elöször az életükben, s nem mindenki rendelkezik olyan ismeretekkel, amik csakis a modellvasutak világára vonatkozik, mint azt sok modellgyártol is láthatjuk, amikor hajmeresztö megoldásokkal rukkolnak elö.
Ez a legnagyobb baj, a moditol nem várhato el, hogy mindenhez értsen a nagyérdemü meg elöbb utobb nem tudja eldönteni, hogy mi jo meg mi nem - hiába a tankönyvnyi idézet vagy az 50 éves praxis.
Azért hála az istennek ölre nem megyünk, mégha sok mindenben nem is értünk egyet, de ez a világ rendje.

(#40010) piltdownman válasza proba hozzászólására (#39968) Válasz Dec 4, 2014
Kitettem egy kapcsolást, hibásan „olvasták”. Elektronikával kapcsolatos konkrét kérdéseket tettem fel hivatkozásokkal, ezeket egyértelműen meg lehet válaszolni. Az rendben, hogy itt nem a kisdoktori megvédése folyik, de az nem válasz, hogy olvassak egy másik adatlapot, megjelölés nélkül, hogy melyiket. Nekem úgy tűnik, hogy az érvek elfogadásának hajlandósága exponenciálisan csökken az elektronikai (nem egyéb!) ismeretek hiányával. Az sem számít, hogy valakinek múlhatatlan érdemei vannak a Téli palota bevételében. Így valóban nincs értelme ennek a diskurzusnak.
Itt a vége, fuss el véle.

(#40012) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#40010) Válasz Dec 4, 2014

Idézet:
„Nekem úgy tűnik, hogy az érvek elfogadásának hajlandósága exponenciálisan csökken az elektronikai (nem egyéb!) ismeretek..... ”
Neharagudj, de te jössz mindenféle elmélettel és probálod bizonygatni az ellenkezöjét annak, amit más ( némileg hozzáértö vagy tapasztaltabb) egyböl lát már a rajzból. Az utobbi esetben TE találtad meg a hibát, hogy hova kell forrasztani egy kondit - pedig ugy a PIC, mint minden más hasonlo, áramkör adatlapján szerepel, hogy kell ilyesmi, csak az adott kapcs. rajzon hiányzott! Az ilyen ismeretekhez, nem kellett ott lenni a Téli palota bevételénél, untig elég lett volna figyelmesen olvasgatni a frissen nyomtatott adatlapot, vagy esetleg szo nélkül elfogadni mások ( ill. immár a sajátod is ) tapasztalatát.
A másik dolog is alapvetö axioma MINDEN elektronikus áramkörben, hogy az induktiv terhelésekhez kell a szabadonfuto dioda. Ez is hiányzott a rajzbol, és az nem érv, hogy az ULN 10. lábán van ilyesmi, ha az be sincs kötve,( sicc!) ráadásul a tekercset meg valamilyen kontaktus, s nem az ULN, kapcsolgatja. ( ismét lásd a rajzot amit TE csatoltál). Mégis milyen hosszu, részben személyeskedö vitát inditottál, ahelyett, hogy odabiggyesztetted volna azt a diodát, ez lett volna ugyanis a közhasznu ( márpedig ez a forum ilyen) lezárása az ÁLTALAD felvetett ügynek, s nem pedig ilyen duzzogo, itt a vége fuss el véle iromány.

Amugy a foglaltság jelzö áramköröd remekül müködik. Tegnap egész nap teszteltük a másik 7-tel együtt.

(#40124) piltdownman válasza etwg hozzászólására (#40012) Válasz Dec 8, 2014
Idézet:
„...alapvetö axioma MINDEN elektronikus áramkörben, hogy az induktiv terhelésekhez kell a szabadonfuto dioda”
De mit adtak nekünk a rómaiak?
Hirtelenében:
- váltófeszről hajtott induktiv terhelések, pl. vasútmodell szemafor, kitérő
- szinuszos fesz.ről hajtott motorok, stb
- kalapácsos, tranzisztoros, tirisztoros gyújtások
- tirisztoros soreltérítés ( a tranzisztoros diódája megér egy misét)
- PCF, flyback smps
- tirisztorhidas hegesztőgép fojtó
- szűrők és oszcillátorok tekercsei, illesztetlen tápvonalak
Safranek, jöjjön közelebb!
(#40125) piltdownman válasza etwg hozzászólására (#40012) Válasz Dec 8, 2014
Idézet:
„ foglaltság jelzö áramköröd remekül müködik.”
Nem iszom előre a medve bőrére, majd egy hét üzem után. PM-ben megírom az esetleges kifagyás utáni LED villogások jelentését.
Köszönöm,hogy kipróbáltad.
Lapozás       34/74    
Frissek
  2024. Nov, 20. Sze
18:35:39
  Jelenleg 12 fő olvassa az oldalt
Hirdetés