Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Szerszámok és segédeszközök
Szerszámok és segédeszközök
Témaindító: etwg, idő: Jan 31, 2013
Témakörök:

Lapozás       6/16    
(#31202) DZolTTán válasza HOTotya hozzászólására (#31195) Válasz Márc 22, 2014
Alapvetően ez a video adta az ötletet, hogy sín szögbe csiszolásra jó lenne:
Bővebben: Link
De közben kipróbáltam erre a célra az asztali köszörűt, és az is meglepően jól használható rá.
Azért az a gép, amit a srác használ, elég precíz darabnak tűnik. Dremel-ből volt ehhez hasonlo (vagy pont ez) kb. 10 éve, de most nyoma sincs a kínálatukban.

Drem.png

(#31205) HOTotya válasza DZolTTán hozzászólására (#31202) Válasz Márc 22, 2014
Én már 5 évvel ezelőtt is a kis köszörűvel oldottam meg a váltó készítésnél!
(#31208) DZolTTán válasza HOTotya hozzászólására (#31205) Válasz Márc 22, 2014
Akkor feltaláltam a langyos vizet!
(#31210) enamessias válasza DZolTTán hozzászólására (#31188) Válasz Márc 22, 2014
Pontosan ezt a gépet vettem meg pár napja! Már összeszerelésnél lehet látni, hogy egy olcsó megoldás. Annyi elvárásom volt csak felé, hogy a munka asztalt pontosan be lehessen állítani 90 fokra, közel a tárcsához és stabilan maradjon is ott. Ezt tökéletesen tudja. Gyárilag egy 80-as csiszoló korong és ugyancsak 80-as szalag jár hozzá. Egyből érdemes finomabbat rendelni hozzá, ha váltót akarsz vele készíteni, de én megoldottam ezekkel a durvával is. Nagyon praktikus kis gép, és nagy segítség, gyors vele a munka. Meg vagyok vele elégedve.
(#31217) Fordítókorongos válasza DZolTTán hozzászólására (#31202) Válasz Márc 22, 2014
Sziasztok!

Zoli videóján egy NŐ volt a váltógyártó!!!

Kicsit lezserebbül dogozott,mint a Fast Tracks-es Tim Waris,
de a végére jó lett, még le is tesztelte.
A sablonjai is jóval egyszerűbbek voltak!
Rácsodállkoztam!
(#31220) DZolTTán válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31217) Válasz Márc 22, 2014
Azt nem is figyeltem. Ilyen feleséget/barátnőt hol lehet találni???
(#31224) Váltógyártó válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31217) Válasz Márc 22, 2014
Nem nő az, csak nem vágja a körmét!
(#31230) DZolTTán hozzászólása Válasz Márc 23, 2014
Csináltam egy sínhajlítót, ami nagyjából jól működik, csak egy dolog szúrja a szememet: kicsit bedönti a sínt, azaz az elkészült íves darabon nem függőleges lesz a profil, hanem egy picit dől.
Nektek mi a tapasztalatotok ezen a téren?

Sínhajlítóm.jpg

(#31231) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#31230) Válasz Márc 23, 2014
Ezért kell a csapágyakra egy-egy gyürüt huzni, amibe a sintalpnak megfelelö vágatot esztergálni. Igy a sint a korona mentén görbül.
(#31232) DZolTTán válasza etwg hozzászólására (#31231) Válasz Márc 23, 2014
A csapágyak alatt van egy 0,35-ös hézagoló, így a sín talpa is be tud csúszni alá. Tehát mindhárom csapágy a koronára fekszik fel, mégis bedől hajlítás után.
(#31233) HOTotya válasza DZolTTán hozzászólására (#31230) Válasz Márc 23, 2014
Ne a sínkoronát hajlítsd,hanem az alsó élét!!!!Próbáld ki
(#31234) etwg válasza HOTotya hozzászólására (#31233) Válasz Márc 23, 2014
Igy van, ezért kell a gyürü mert akkor a talp görbül ( annak a legkisebb a sugara) s a korona meg követi. Megnéztem a nagy sinhajlitonkat ( 1- s méret) ott még egy 4. csapágy is van, ami satuszerüen a sint odanyomja a középsö csapágyhoz. Igy deformácio jobban ellenörzött.
( Nem én csináltam. De ugy látszik a készitöjének is hasonlo gondjai voltak.)
(#31235) etwg hozzászólása Válasz Márc 23, 2014
Itt a modelléc "abrichterem".
Ezzel tudom méretre csiszolni a leceket kb. 0,3 mm legkisebb mérettöl mintegy 5 mm vastagságig ( többet is lehetne, de eddig nem volt igény rá).

image.jpg

image.jpg

(#31236) FriTTz válasza etwg hozzászólására (#31235) Válasz Márc 23, 2014
Szűz Mária, Szent József!
(#31239) etwg válasza FriTTz hozzászólására (#31236) Válasz Márc 23, 2014
Több szentet nem ismersz?
Ez a Szt. Tigris.

Hogy miért van fejjel lefelé azt nem tudom....

image.jpg

(#31254) DZolTTán válasza HOTotya hozzászólására (#31233) Válasz Márc 23, 2014
Köszi, mindjárt jobb lett!!!

Sínhajlítóm2.jpg

(#31257) Fordítókorongos válasza DZolTTán hozzászólására (#31254) Válasz Márc 23, 2014
Kafa lett!

Csinálhatnál róla képeket szétszedett állapotban is,hogy jobban lássuk hogyan oldottad meg.
Gondolom,a két hátsó csapágy fix,a középsőt lehet állítani az M4-es imbusszal.
Csapágyméretek?

Gratula!
(#31261) DZolTTán válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31257) Válasz Márc 23, 2014
Íme a robbantott ábra, a csapágyak 8x16x5-ösek:

Szétszedve.jpg

(#31266) Fordítókorongos válasza DZolTTán hozzászólására (#31261) Válasz Márc 23, 2014
Köszönöm!

Így már az M4-es mozgatócsavar,inkább M6-osnak látszik.
Gondolom,valami hasonló megoldás,mint a kézi menetfúró hajtóvasnál,de a rögzítőcsapja nem látszik.
Biztos van létjogosultsága a szerkezetnek.
Nekem még nem volt rá szükségem(kézben is tökéletes íveket lehet hajlítani).
Egyedül nagyüzemi váltógyártásnál látom értelmét,mikor rengeteg egyforma ívre van szükség.
Ezzel egyforma darabokat lehet készíteni,de gondolom,csak ugyanabból a sínből.

Az állítócsavarra még ráférne egy kontraanya is,hogy magától ne tudjon elmenni a beállítás.
(#31268) DZolTTán válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31266) Válasz Márc 23, 2014
A mozgató csavar M4, de felesleges kontrázni, úgyis ellenőrizni kell, hogy milyen lett az ív. Rögzítőcsapra nincs szükség, egy sima csavart nekitekerek a középső csúszka végének, és tolja előre. Vissza meg kézzel húzom.
Én egyrészt váltókészítéshez csináltam (most épp íveshez kell), másrészt jobb, ha a flexi sínt nem csak a szög/csavar tartja az ívben az asztalon, hanem magától is úgy állna.
(#31270) TTomi válasza Váltógyártó hozzászólására (#31224) Válasz Márc 23, 2014
... és még hozzá csak az egyik kezéről, mert gitározik ha nem váltót gyárt.
(#31273) Fordítókorongos válasza DZolTTán hozzászólására (#31268) Válasz Márc 23, 2014
Akkor nagyon csalóka a kép,mert a mozgatócsavar nekem nagyobbnak tűnik,mint a burkolatot tartó M5-ösök.
A kontrázást meg beállítás utánra értettem,hogy a sokszázadik sínszál is ugyanolyan ívű legyen.

A flexi sínes indoklásod meggyőzőtt!
Már egy párszor szívóztak velem az íves toldásoknál, erre mégsem gondoltam,szenvedtem velük,pedig tökre logikus.

Na ezek után össze tákolok én is egyet.
(#31287) DZolTTán válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31273) Válasz Márc 24, 2014
Jaaa, a filces feliratokkal ne foglalkozz, az csak az ipari kémek megtévesztésére van
Még a tervezgetés fázisából maradt ott. Amúgy az összefogó csavarok M3, a toló M4, a csapágytartók M5.
Azért sem jó lekontrázni, mert a benyomott állapotban nem tudod berakni a sínt, ahoz ki kell húzni a középső csapágyat.
Hát igen, az egyenesedni vágyó sínek végei ösztökéltek engem is
(#31545) Gaben hozzászólása Válasz Márc 30, 2014
Sziasztok!

Sajnos nincs terepasztalom, panel házban kevés a hely. A földön folyton szétcsúszik a pálya, ezért elkezdtem gondolkodni hogyan lehetne megoldani ezt a problémát anélkül hogy a sínben kárt okoznék. Eddig ezt a megoldást még gyakorlatban nem próbáltam ki de a sínt rendesen összetartja, nem csúszik szét és a vonat futását sem gátolja.

CAM00007.jpg

CAM00008.jpg

(#31572) 97bandy válasza Gaben hozzászólására (#31545) Válasz Márc 31, 2014
Szia! Nekem régen, mikor H0-m volt, voltak kis műanyag rugalmas kapcsok, amik a sínek végénél a két legutolsó talpfát fogták össze.
Ilyenekre gondolok:
Bővebben: Link
Remélem segítettem!
(#31573) TTGuszti válasza 97bandy hozzászólására (#31572) Válasz Ápr 1, 2014
TT méretben létezik ilyen?
(#31579) help-ez válasza Gaben hozzászólására (#31545) Válasz Ápr 1, 2014
Szia !
A panel lakásban is lehet azért terepasztal.Nálunk 1+2 fél szoba 53m2 lakásban 4 en lakunk +macska,és elfér a 2,5*1,25m es terepasztal.Sőt most készül egy 4 m es modul rendezőállomás,persze esténként szétszedve....
(#32886) etwg hozzászólása Válasz Máj 3, 2014
Fogok világa.
Megigértem hogy bemutatok néhány fogot, aminek hasznát vettem a modellezésben:
Majd jo lenne megegyezni a nevükben, higy tudjuk mikor miröl beszélünk:

Lapos fogok:

3 fajtát használok.
Egy hosszucsörüt de csak a végén kb 15 mm recés.
Egy hegyeset ennek szintén csak a legvége recézett
Egy erös fogot, ami végig recés és vele simán el tudok lapitani akár 1 mm-s rézdrotot is.

image.jpg

image.jpg

(#32887) etwg hozzászólása Válasz Máj 3, 2014
2. Az un. Telefonos fogok.

Ezek hegyesen, recések és van egy vágásra kialakitott részük. Némelyiken van egy slicc is, amivel a szigetelést lehet lehuzni a huzalrol.

image.jpg

(#32888) etwg hozzászólása Válasz Máj 3, 2014
3. Az ötvösfogok.
Ezek laposfogok mindenféle kialakitással, de nincs recézett pofájuk igy nem kárositják a felületet. Pl.akár lakkozott huzalt is lehet velük hajlitani a lakk sérülése nélkül.

image.jpg

(#32889) etwg hozzászólása Válasz Máj 3, 2014
4. különleges fogok:

Ezek váltak be nálam:

Hegyes fogo ( piros nyelü), ennek a pofája kör keresztmetszetü növekvö átmérövel, azaz a vékony huzalbol gyürü alaku láncszemeket lehet hajlitani, vagy ivben meghajlitani egy huzalt.

A másik, nikkelezett fogo, egy különleges alany, azzal vastagabb huzal ivét lehet alakitani ( nyutni vagy zárni). Ennek az egyik pofája kör keresztmetszetü több fokozatban, a másik pofájában egy vájju van igy a befogott huzalt vagy jobban görbiti vagy a görbe huzalt némileg nyutja ( csökkenti a görbületet). A fogo nagyon erös igy vastagabb keményebb huzalokat is könnyü nagyon pontosan alakitani.

image.jpg

(#32894) enigma válasza etwg hozzászólására (#32889) Válasz Máj 3, 2014
Igen, nagyjából ezek azok amiket én is használok. Bár ez az utóbbi amit nikkelezett fogóként neveztél meg, ez érdekes, ilyet még nem láttam, pedig szakmámból kifolyólag elég sokfajtával találkoztam.
Ezenkívül még a "gólyacsőrű" fogók amik remek szolgálatot tettek már nekem, no meg a különböző kialakítású zégergyürű-fogók (külső-belső, hajlított, egyenes)

Gólyacsörű.jpg

zégerfogó.jpg

(#32895) etwg válasza enigma hozzászólására (#32894) Válasz Máj 3, 2014
A zöld nyelü az hasonlit a te bal oldali fogodhoz ( az enyém is görbe csak képen nem látni).

A zéger meg hasonlo fogokat kihagytam ( modellezésben ritkán kell)
(#32915) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32889) Válasz Máj 3, 2014
Köszi etwg!

Ez alapos összefoglaló fogó!

(#33464) Fordítókorongos hozzászólása Válasz Máj 17, 2014
Sziasztok!

Csapágyas futópadomnak egy további hasznos funkciójára jöttem rá.
Eddig is remek segédeszköz volt mozdonyfuttatáshoz , hangdekóder teszteléshez , felvétel készítéshez ,és még programozóállványként is jó szolgálatot tett.
Ezután már a karbantartásnál is besegít,mint keréktisztító
segédeszköz.
Nézzétek:Keréktisztítás

keréktisztít...png

(#33470) kaTTonai válasza Fordítókorongos hozzászólására (#33464) Válasz Máj 18, 2014
A Metallicaért külön köszönet!!!

Azt hittem rajtam kívül már szinte senki nem hallgat ilyen zenét...

Miki
(#34958) piltdownman hozzászólása Válasz Jún 26, 2014
A HITELAP-nál fillérekért lehet NYÁK lapokat (0,3 – 2mm) venni.
A termelési igazgatót kell keresni, nevét kérésére nem írom ki.
Tel.szám: 06 20 5106302
Rézlemezt is marnak, csináltak már kasznit is.
(#34960) JZoli válasza piltdownman hozzászólására (#34958) Válasz Jún 26, 2014
Megnéztem ezt az oldalt, de se sima panelt, se árakat nem találok! Linkelhetnéd ezt a részt is!
(#34961) csíkosháTTú válasza JZoli hozzászólására (#34960) Válasz Jún 26, 2014
Szerintem ez egy NYÁK üzem lehet, és a maradék rézfóliás lemezvégeket adják el. Mindjárt ránézekén is...

Jaaaa!
Most nézem kiket is találok ezen a cégnéven Régi ismerősök egy másik szakmából

Nna, szóval tényleg az van, hogy a levágott maradék lemezeket adják el, de ez nem baj, mert ezekre már egy komplett táblányi áramkört nem lehet készíteni, de a mi céljainkra tökéletesen megfelelőek lehetnek. A mihez tartás végett: egy tábla 0,8mm vastag üvegszálas NYÁK lemez nettó 12.000Ft-ba kerül. Ez úgy durván 1,5*1,5m-es tábla.
(#34966) JZoli válasza csíkosháTTú hozzászólására (#34961) Válasz Jún 26, 2014
Köszönöm. Akkor ez valóban nem drága hely! De én nem nagyon találom ezt a részt sem! (Természetesen ez biztosan az én hibám, okolni senkit sem szeretnék)
(#34967) csíkosháTTú válasza JZoli hozzászólására (#34966) Válasz Jún 26, 2014
Tessék!

A termelési igazgatót kell keresni, az árak ebben az esetben megbeszélés tárgyát képezik (legalábbis a bevett gyakorlat szerint).
(#34970) FriTTz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#34967) Válasz Jún 26, 2014
Ott a hulladék ingyen van, én is onnan hoztam egy kupaccal.
(#34974) piltdownman válasza JZoli hozzászólására (#34960) Válasz Jún 27, 2014
A HITELAP az egykori Híradástechnika Szövetkezet nyáküzeme. Már ketten vagyunk egykori kollégák.
A Termelési Igazgató Hölgyet (!) kell hívni.
Én kb. 1m2 durván 200x300mm-s, különböző vastagságú darabot vettem 700.- Ft-ért.
(A LOMEX-nél pl. egy 160x100x0.8mm darab 304.- Ft.) Meg lehet nézni pl. nyáklemezen kialakított trafót, Audi led-es lámpát, stb.
(#36453) enamessias hozzászólása Válasz Aug 11, 2014
LIDL-ben találtam Parkside mini kompresszort, alsó, kis üveg tartályos airbrush pisztollyal. Mindössze 60 eurót kérnek érte!
Valakinek van tapasztalata vele?

airbrush24-0...jpg

(#36454) etwg válasza enamessias hozzászólására (#36453) Válasz Aug 11, 2014
Mifelénk még nem fordult elö.....
(#36455) enamessias válasza etwg hozzászólására (#36454) Válasz Aug 11, 2014
Közben találtam képet is róla.
(#36458) etwg válasza enamessias hozzászólására (#36455) Válasz Aug 11, 2014
Ugyanaz mint sok hasonlo szerkezet. Szerintem jo nagy ricsajt csinál a membrános kompresszor. A fuvofej meg elég primitiv.
Szoval, ha csendes kompresszor vedd meg, annyit megér. Szoropisztolyt meg csak durva munkákra lehet használni ( ilyen munka is van böven ).
Azt viszont ne feledd, hogy ez álando levegöt fuj, igy olyan fej nem lesz jo hozzá, ami a levegöt szabályozza ( a többség ilyen). Ez mindig el fogja pukkasztani a slagot, ha nincs rajta tulnyomoszelep.
(#36465) Fordítókorongos válasza etwg hozzászólására (#36458) Válasz Aug 11, 2014
Sziasztok!

Etwg-nek igaza van.
Az a nyomásszabályzó nagyon hiányzik róla,amivel a kimenő levegőt lehet állítani és szerintem a páraleválasztó is elég fontos dolog + még a légtartály is hiányzik róla....
Ha ezeket még rászámolod,akkor már nem is olyan jó vétel.
Használható pisztolyt is lehet már kapni 5000-ért.
(Ezt a pisztolyt én nem ismerem,egyszerűnek tűnik,viszont nagy felületekre jó lehet,mert hatalmas a tartálya.)

Jó Modellezést!
(#36466) diginewl válasza Fordítókorongos hozzászólására (#36465) Válasz Aug 11, 2014
Üdv!
Én is lebeszélnélek róla!
Hihetetlenül hangosak, ÉS! mivel nincs benne vízleválasztó, a legváratlanabb pillanatban fog egyet köpni, mint a láma. Igen, az is valami vizes szutymákot köp

Nekünk van egy hasonló WORKZone (Aldi) állandóan működő kompresszor. Az sem alkalmas e célra, pont a prüsszögése, és az állandó működése miatt...

A baumaxban láttam légtartályos kompresszort vízleválasztóval 25-26e ért (86 eur.). Le volt akciózva egy hegynyi belőle....
(#36470) enamessias válasza diginewl hozzászólására (#36466) Válasz Aug 12, 2014
Közben nézegettem az árakat. 100 euró környékén már normális, halk kompresszort kapni, tartállyal nyomás szabályzóval. Akkor már inkább ez. Egy normális szórófejet meg mindkét esetben venni kell.
Lapozás       6/16    
Frissek
  2024. Nov, 19. Kedd
0:33:31
  Jelenleg 4 fő olvassa az oldalt
Hirdetés