|
Szerszámok és segédeszközök
|
Témaindító: etwg, idő: Jan 31, 2013
Témakörök:
|
|
(#31202) DZolTTán válasza HOTotya hozzászólására (#31195)
|
Válasz •
|
Márc 22, 2014 |
|
Alapvetően ez a video adta az ötletet, hogy sín szögbe csiszolásra jó lenne:
Bővebben: Link
De közben kipróbáltam erre a célra az asztali köszörűt, és az is meglepően jól használható rá.
Azért az a gép, amit a srác használ, elég precíz darabnak tűnik. Dremel-ből volt ehhez hasonlo (vagy pont ez) kb. 10 éve, de most nyoma sincs a kínálatukban. |
|
(#31205) HOTotya válasza DZolTTán hozzászólására (#31202)
|
Válasz •
|
Márc 22, 2014 |
|
Én már 5 évvel ezelőtt is a kis köszörűvel oldottam meg a váltó készítésnél! |
(#31208) DZolTTán válasza HOTotya hozzászólására (#31205)
|
Válasz •
|
Márc 22, 2014 |
|
Akkor feltaláltam a langyos vizet! |
(#31210) enamessias válasza DZolTTán hozzászólására (#31188)
|
Válasz •
|
Márc 22, 2014 |
|
Pontosan ezt a gépet vettem meg pár napja! Már összeszerelésnél lehet látni, hogy egy olcsó megoldás. Annyi elvárásom volt csak felé, hogy a munka asztalt pontosan be lehessen állítani 90 fokra, közel a tárcsához és stabilan maradjon is ott. Ezt tökéletesen tudja. Gyárilag egy 80-as csiszoló korong és ugyancsak 80-as szalag jár hozzá. Egyből érdemes finomabbat rendelni hozzá, ha váltót akarsz vele készíteni, de én megoldottam ezekkel a durvával is. Nagyon praktikus kis gép, és nagy segítség, gyors vele a munka. Meg vagyok vele elégedve. |
(#31217) Fordítókorongos válasza DZolTTán hozzászólására (#31202)
|
Válasz •
|
Márc 22, 2014 |
|
Sziasztok!
Zoli videóján egy NŐ volt a váltógyártó!!!
Kicsit lezserebbül dogozott,mint a Fast Tracks-es Tim Waris,
de a végére jó lett, még le is tesztelte.
A sablonjai is jóval egyszerűbbek voltak!
Rácsodállkoztam!
|
(#31220) DZolTTán válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31217)
|
Válasz •
|
Márc 22, 2014 |
|
Azt nem is figyeltem. Ilyen feleséget/barátnőt hol lehet találni??? |
(#31224) Váltógyártó válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31217)
|
Válasz •
|
Márc 22, 2014 |
|
Nem nő az, csak nem vágja a körmét! |
(#31230) DZolTTán hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Csináltam egy sínhajlítót, ami nagyjából jól működik, csak egy dolog szúrja a szememet: kicsit bedönti a sínt, azaz az elkészült íves darabon nem függőleges lesz a profil, hanem egy picit dől.
Nektek mi a tapasztalatotok ezen a téren? |
|
(#31231) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#31230)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Ezért kell a csapágyakra egy-egy gyürüt huzni, amibe a sintalpnak megfelelö vágatot esztergálni. Igy a sint a korona mentén görbül. |
(#31232) DZolTTán válasza etwg hozzászólására (#31231)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
A csapágyak alatt van egy 0,35-ös hézagoló, így a sín talpa is be tud csúszni alá. Tehát mindhárom csapágy a koronára fekszik fel, mégis bedől hajlítás után. |
(#31233) HOTotya válasza DZolTTán hozzászólására (#31230)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Ne a sínkoronát hajlítsd,hanem az alsó élét!!!!Próbáld ki |
(#31234) etwg válasza HOTotya hozzászólására (#31233)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Igy van, ezért kell a gyürü mert akkor a talp görbül ( annak a legkisebb a sugara) s a korona meg követi. Megnéztem a nagy sinhajlitonkat ( 1- s méret) ott még egy 4. csapágy is van, ami satuszerüen a sint odanyomja a középsö csapágyhoz. Igy deformácio jobban ellenörzött.
( Nem én csináltam. De ugy látszik a készitöjének is hasonlo gondjai voltak.) |
(#31235) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Itt a modelléc "abrichterem".
Ezzel tudom méretre csiszolni a leceket kb. 0,3 mm legkisebb mérettöl mintegy 5 mm vastagságig ( többet is lehetne, de eddig nem volt igény rá).
|
|
(#31236) FriTTz válasza etwg hozzászólására (#31235)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Szűz Mária, Szent József! |
(#31239) etwg válasza FriTTz hozzászólására (#31236)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Több szentet nem ismersz?
Ez a Szt. Tigris.
Hogy miért van fejjel lefelé azt nem tudom....
|
|
(#31254) DZolTTán válasza HOTotya hozzászólására (#31233)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Köszi, mindjárt jobb lett!!! |
|
(#31257) Fordítókorongos válasza DZolTTán hozzászólására (#31254)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Kafa lett!
Csinálhatnál róla képeket szétszedett állapotban is,hogy jobban lássuk hogyan oldottad meg.
Gondolom,a két hátsó csapágy fix,a középsőt lehet állítani az M4-es imbusszal.
Csapágyméretek?
Gratula!
|
(#31261) DZolTTán válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31257)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Íme a robbantott ábra, a csapágyak 8x16x5-ösek: |
|
(#31266) Fordítókorongos válasza DZolTTán hozzászólására (#31261)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Köszönöm!
Így már az M4-es mozgatócsavar,inkább M6-osnak látszik.
Gondolom,valami hasonló megoldás,mint a kézi menetfúró hajtóvasnál,de a rögzítőcsapja nem látszik.
Biztos van létjogosultsága a szerkezetnek.
Nekem még nem volt rá szükségem(kézben is tökéletes íveket lehet hajlítani).
Egyedül nagyüzemi váltógyártásnál látom értelmét,mikor rengeteg egyforma ívre van szükség.
Ezzel egyforma darabokat lehet készíteni,de gondolom,csak ugyanabból a sínből.
Az állítócsavarra még ráférne egy kontraanya is,hogy magától ne tudjon elmenni a beállítás. |
(#31268) DZolTTán válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31266)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
A mozgató csavar M4, de felesleges kontrázni, úgyis ellenőrizni kell, hogy milyen lett az ív. Rögzítőcsapra nincs szükség, egy sima csavart nekitekerek a középső csúszka végének, és tolja előre. Vissza meg kézzel húzom.
Én egyrészt váltókészítéshez csináltam (most épp íveshez kell), másrészt jobb, ha a flexi sínt nem csak a szög/csavar tartja az ívben az asztalon, hanem magától is úgy állna. |
(#31270) TTomi válasza Váltógyártó hozzászólására (#31224)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
... és még hozzá csak az egyik kezéről, mert gitározik ha nem váltót gyárt. |
(#31273) Fordítókorongos válasza DZolTTán hozzászólására (#31268)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Akkor nagyon csalóka a kép,mert a mozgatócsavar nekem nagyobbnak tűnik,mint a burkolatot tartó M5-ösök.
A kontrázást meg beállítás utánra értettem,hogy a sokszázadik sínszál is ugyanolyan ívű legyen.
A flexi sínes indoklásod meggyőzőtt!
Már egy párszor szívóztak velem az íves toldásoknál, erre mégsem gondoltam,szenvedtem velük,pedig tökre logikus.
Na ezek után össze tákolok én is egyet. |
(#31287) DZolTTán válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31273)
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Jaaa, a filces feliratokkal ne foglalkozz, az csak az ipari kémek megtévesztésére van
Még a tervezgetés fázisából maradt ott. Amúgy az összefogó csavarok M3, a toló M4, a csapágytartók M5.
Azért sem jó lekontrázni, mert a benyomott állapotban nem tudod berakni a sínt, ahoz ki kell húzni a középső csapágyat.
Hát igen, az egyenesedni vágyó sínek végei ösztökéltek engem is |
(#31545) Gaben hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 30, 2014 |
|
Sziasztok!
Sajnos nincs terepasztalom, panel házban kevés a hely. A földön folyton szétcsúszik a pálya, ezért elkezdtem gondolkodni hogyan lehetne megoldani ezt a problémát anélkül hogy a sínben kárt okoznék. Eddig ezt a megoldást még gyakorlatban nem próbáltam ki de a sínt rendesen összetartja, nem csúszik szét és a vonat futását sem gátolja.
|
|
(#31572) 97bandy válasza Gaben hozzászólására (#31545)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2014 |
|
Szia! Nekem régen, mikor H0-m volt, voltak kis műanyag rugalmas kapcsok, amik a sínek végénél a két legutolsó talpfát fogták össze.
Ilyenekre gondolok:
Bővebben: Link
Remélem segítettem! |
(#31573) TTGuszti válasza 97bandy hozzászólására (#31572)
|
Válasz •
|
Ápr 1, 2014 |
|
TT méretben létezik ilyen? |
(#31579) help-ez válasza Gaben hozzászólására (#31545)
|
Válasz •
|
Ápr 1, 2014 |
|
Szia !
A panel lakásban is lehet azért terepasztal.Nálunk 1+2 fél szoba 53m2 lakásban 4 en lakunk +macska,és elfér a 2,5*1,25m es terepasztal.Sőt most készül egy 4 m es modul rendezőállomás,persze esténként szétszedve....
|
(#32886) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Fogok világa.
Megigértem hogy bemutatok néhány fogot, aminek hasznát vettem a modellezésben:
Majd jo lenne megegyezni a nevükben, higy tudjuk mikor miröl beszélünk:
Lapos fogok:
3 fajtát használok.
Egy hosszucsörüt de csak a végén kb 15 mm recés.
Egy hegyeset ennek szintén csak a legvége recézett
Egy erös fogot, ami végig recés és vele simán el tudok lapitani akár 1 mm-s rézdrotot is.
|
|
(#32887) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
2. Az un. Telefonos fogok.
Ezek hegyesen, recések és van egy vágásra kialakitott részük. Némelyiken van egy slicc is, amivel a szigetelést lehet lehuzni a huzalrol.
|
|
(#32888) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
3. Az ötvösfogok.
Ezek laposfogok mindenféle kialakitással, de nincs recézett pofájuk igy nem kárositják a felületet. Pl.akár lakkozott huzalt is lehet velük hajlitani a lakk sérülése nélkül.
|
|
(#32889) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
4. különleges fogok:
Ezek váltak be nálam:
Hegyes fogo ( piros nyelü), ennek a pofája kör keresztmetszetü növekvö átmérövel, azaz a vékony huzalbol gyürü alaku láncszemeket lehet hajlitani, vagy ivben meghajlitani egy huzalt.
A másik, nikkelezett fogo, egy különleges alany, azzal vastagabb huzal ivét lehet alakitani ( nyutni vagy zárni). Ennek az egyik pofája kör keresztmetszetü több fokozatban, a másik pofájában egy vájju van igy a befogott huzalt vagy jobban görbiti vagy a görbe huzalt némileg nyutja ( csökkenti a görbületet). A fogo nagyon erös igy vastagabb keményebb huzalokat is könnyü nagyon pontosan alakitani.
|
|
(#32894) enigma válasza etwg hozzászólására (#32889)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Igen, nagyjából ezek azok amiket én is használok. Bár ez az utóbbi amit nikkelezett fogóként neveztél meg, ez érdekes, ilyet még nem láttam, pedig szakmámból kifolyólag elég sokfajtával találkoztam.
Ezenkívül még a "gólyacsőrű" fogók amik remek szolgálatot tettek már nekem, no meg a különböző kialakítású zégergyürű-fogók (külső-belső, hajlított, egyenes) |
|
(#32895) etwg válasza enigma hozzászólására (#32894)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
A zöld nyelü az hasonlit a te bal oldali fogodhoz ( az enyém is görbe csak képen nem látni).
A zéger meg hasonlo fogokat kihagytam ( modellezésben ritkán kell) |
(#32915) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32889)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Köszi etwg!
Ez alapos összefoglaló fogó!
|
(#33464) Fordítókorongos hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 17, 2014 |
|
Sziasztok!
Csapágyas futópadomnak egy további hasznos funkciójára jöttem rá.
Eddig is remek segédeszköz volt mozdonyfuttatáshoz , hangdekóder teszteléshez , felvétel készítéshez ,és még programozóállványként is jó szolgálatot tett.
Ezután már a karbantartásnál is besegít,mint keréktisztító
segédeszköz.
Nézzétek: Keréktisztítás |
|
(#33470) kaTTonai válasza Fordítókorongos hozzászólására (#33464)
|
Válasz •
|
Máj 18, 2014 |
|
A Metallicaért külön köszönet!!!
Azt hittem rajtam kívül már szinte senki nem hallgat ilyen zenét...
Miki |
(#34958) piltdownman hozzászólása
|
Válasz •
|
Jún 26, 2014 |
|
A HITELAP-nál fillérekért lehet NYÁK lapokat (0,3 – 2mm) venni.
A termelési igazgatót kell keresni, nevét kérésére nem írom ki.
Tel.szám: 06 20 5106302
Rézlemezt is marnak, csináltak már kasznit is.
|
(#34960) JZoli válasza piltdownman hozzászólására (#34958)
|
Válasz •
|
Jún 26, 2014 |
|
Megnéztem ezt az oldalt, de se sima panelt, se árakat nem találok! Linkelhetnéd ezt a részt is! |
(#34961) csíkosháTTú válasza JZoli hozzászólására (#34960)
|
Válasz •
|
Jún 26, 2014 |
|
Szerintem ez egy NYÁK üzem lehet, és a maradék rézfóliás lemezvégeket adják el. Mindjárt ránézekén is...
Jaaaa!
Most nézem kiket is találok ezen a cégnéven Régi ismerősök egy másik szakmából
Nna, szóval tényleg az van, hogy a levágott maradék lemezeket adják el, de ez nem baj, mert ezekre már egy komplett táblányi áramkört nem lehet készíteni, de a mi céljainkra tökéletesen megfelelőek lehetnek. A mihez tartás végett: egy tábla 0,8mm vastag üvegszálas NYÁK lemez nettó 12.000Ft-ba kerül. Ez úgy durván 1,5*1,5m-es tábla. |
(#34966) JZoli válasza csíkosháTTú hozzászólására (#34961)
|
Válasz •
|
Jún 26, 2014 |
|
Köszönöm. Akkor ez valóban nem drága hely! De én nem nagyon találom ezt a részt sem! (Természetesen ez biztosan az én hibám, okolni senkit sem szeretnék) |
(#34967) csíkosháTTú válasza JZoli hozzászólására (#34966)
|
Válasz •
|
Jún 26, 2014 |
|
Tessék!
A termelési igazgatót kell keresni, az árak ebben az esetben megbeszélés tárgyát képezik (legalábbis a bevett gyakorlat szerint). |
(#34970) FriTTz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#34967)
|
Válasz •
|
Jún 26, 2014 |
|
Ott a hulladék ingyen van, én is onnan hoztam egy kupaccal. |
(#34974) piltdownman válasza JZoli hozzászólására (#34960)
|
Válasz •
|
Jún 27, 2014 |
|
A HITELAP az egykori Híradástechnika Szövetkezet nyáküzeme. Már ketten vagyunk egykori kollégák.
A Termelési Igazgató Hölgyet (!) kell hívni.
Én kb. 1m2 durván 200x300mm-s, különböző vastagságú darabot vettem 700.- Ft-ért.
(A LOMEX-nél pl. egy 160x100x0.8mm darab 304.- Ft.) Meg lehet nézni pl. nyáklemezen kialakított trafót, Audi led-es lámpát, stb.
|
(#36453) enamessias hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 11, 2014 |
|
LIDL-ben találtam Parkside mini kompresszort, alsó, kis üveg tartályos airbrush pisztollyal. Mindössze 60 eurót kérnek érte!
Valakinek van tapasztalata vele? |
|
(#36454) etwg válasza enamessias hozzászólására (#36453)
|
Válasz •
|
Aug 11, 2014 |
|
Mifelénk még nem fordult elö..... |
(#36455) enamessias válasza etwg hozzászólására (#36454)
|
Válasz •
|
Aug 11, 2014 |
|
Közben találtam képet is róla. |
(#36458) etwg válasza enamessias hozzászólására (#36455)
|
Válasz •
|
Aug 11, 2014 |
|
Ugyanaz mint sok hasonlo szerkezet. Szerintem jo nagy ricsajt csinál a membrános kompresszor. A fuvofej meg elég primitiv.
Szoval, ha csendes kompresszor vedd meg, annyit megér. Szoropisztolyt meg csak durva munkákra lehet használni ( ilyen munka is van böven ).
Azt viszont ne feledd, hogy ez álando levegöt fuj, igy olyan fej nem lesz jo hozzá, ami a levegöt szabályozza ( a többség ilyen). Ez mindig el fogja pukkasztani a slagot, ha nincs rajta tulnyomoszelep. |
(#36465) Fordítókorongos válasza etwg hozzászólására (#36458)
|
Válasz •
|
Aug 11, 2014 |
|
Sziasztok!
Etwg-nek igaza van.
Az a nyomásszabályzó nagyon hiányzik róla,amivel a kimenő levegőt lehet állítani és szerintem a páraleválasztó is elég fontos dolog + még a légtartály is hiányzik róla....
Ha ezeket még rászámolod,akkor már nem is olyan jó vétel.
Használható pisztolyt is lehet már kapni 5000-ért.
(Ezt a pisztolyt én nem ismerem,egyszerűnek tűnik,viszont nagy felületekre jó lehet,mert hatalmas a tartálya.)
Jó Modellezést!
|
(#36466) diginewl válasza Fordítókorongos hozzászólására (#36465)
|
Válasz •
|
Aug 11, 2014 |
|
Üdv!
Én is lebeszélnélek róla!
Hihetetlenül hangosak, ÉS! mivel nincs benne vízleválasztó, a legváratlanabb pillanatban fog egyet köpni, mint a láma. Igen, az is valami vizes szutymákot köp
Nekünk van egy hasonló WORKZone (Aldi) állandóan működő kompresszor. Az sem alkalmas e célra, pont a prüsszögése, és az állandó működése miatt...
A baumaxban láttam légtartályos kompresszort vízleválasztóval 25-26e ért (86 eur.). Le volt akciózva egy hegynyi belőle.... |
(#36470) enamessias válasza diginewl hozzászólására (#36466)
|
Válasz •
|
Aug 12, 2014 |
|
Közben nézegettem az árakat. 100 euró környékén már normális, halk kompresszort kapni, tartállyal nyomás szabályzóval. Akkor már inkább ez. Egy normális szórófejet meg mindkét esetben venni kell. |
|
|
2024. Nov, 18. Hé 22:20:44 |
|
Jelenleg 14 fő olvassa az oldalt |
|
|