|
DCC profiktól (nem csak) profiknak
|
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:
|
|
(#37457) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#37443)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
Neked sikerült belőle kicsavarni a 32 aspectet egy felhasználás alatt? Mert én csak azt látom, hogy be lehet állítani, de igazából az első nyolcat használhatja az ember, ahogy az a DCC-ben meg van írva. |
(#37481) diginewl válasza zsolesz74 hozzászólására (#37457)
|
Válasz •
|
Szept 14, 2014 |
|
Ááá, dehogy.
De arra tökéletes, hogy én döntsem el hány jelzésképet szeretnék. Ha nekem elég egy jelzőnél a
Vörös/zöld/sárga/zöld+sárga kombináció arra egész gyorsan fel lehet progizni 4 aspectet neki.
A következő jelzőnél csak vörös/villogó sárga lesz (mondtam egy példát) akkor azt a két aspectet állítom be neki.
Szerintem nem akar mindenki 11féle jelzésképet kihozni egy jelzőből, de vörös/zöld-nél lehet, egy picit többre vágynak néhányan.... Na őnekik tökéletes megoldás az unisemaf!!! |
(#37496) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#37481)
|
Válasz •
|
Szept 14, 2014 |
|
Igen, tökéletes lehet, de egyszerűen nem tudtam kicsavarni belőle többet, mint a már említett 8 kép. Ez meg ugye a tartozék dekóderek címzési sajátossága miatt van.
Ezért "dobtam" az unisemaf programot, mert felesleges dolgok vannak benne. Én is úgy gondolom, hogy legyen benne az a nyolc amire szükség van, az viszont jól, egyszerűen és gyorsan működjön! |
(#37500) jvnd válasza zsolesz74 hozzászólására (#37496)
|
Válasz •
|
Szept 14, 2014 |
|
Szia
Kijönnek belőle az aspectek, kipróbáltam. Az a lényeg, hogy csak akkor engedélyeződik, ha ki van töltve a legelejétől kezdve a CV-k táblázata. Ebből az "enabling lights selection" CV-be beírod azokat a kimeneteket, amikre az adott 'aspect' hat (pl. ha mind a 8-ra akkor 255-t) és a következőre pedig az aktív kimeneteket (táblázat alapján, pl. ha az első két LED-et akarjuk, hogy világítson, akkor 3-at kell beírni).
A 103-as CV-ig töltöttem fel a táblázatot és minden LED a programozás szerint világít, ami -ha jól számolom- 18 "aspect". CV1-be (dekóder alapcíme) pl. 7-et beírva, a jelzésképek a 25-33 "váltócímeken" vannak. |
(#37503) zsolesz74 válasza jvnd hozzászólására (#37500)
|
Válasz •
|
Szept 14, 2014 |
|
Szia,
a beállításokkal nem volt gondom, sőt mint említettem, írtam egy komplett fényjelző dekóder programot is.
De a S-9.2.1-2012_07 NMRA szerint:
A "KÉPET" kitenni a DCC kód (1AAACDDD) alapján, a DDD azaz 8 különböző állapotban lehet. Ennyi fér egy parancsba.
Ezt írtad te is! 33-25=8!
Tehát 32 aspect, mitől jönne ki, ha a parancs ennyit tud! |
(#37516) jvnd válasza zsolesz74 hozzászólására (#37503)
|
Válasz •
|
Szept 15, 2014 |
|
Szia
- 25, 26 .. 33 cím az 9 verzió. Mindegyik címen 2 "aspect szerepel, ami 18 aspectet jelent. (váltó egyenes, váltó kitérő állás, a leírásban - és + jelekkel hivatkozik rájuk)
A parancsból amit írsz csak két állapotot használ fel, a következő kettő más más címen van azaz AAA más lesz.
A harminckét aspect 16 egymás utáni váltócímen jön ki.
|
(#37547) zsolesz74 válasza jvnd hozzászólására (#37516)
|
Válasz •
|
Szept 15, 2014 |
|
Még tegnap átnéztem a programját...
Egészen pontosan te megadod az első induló CV-t a CV1-ben. Ezután fogja és legenerálja a CV1+8, CV1+16, CV1+24, CV1+32 címeket és aztán már az egymást követő címeken "tárolja" az aspecteket. Majd a parancsból ezt a 8-ast forgatja ki a jelzőlapra.
Az én vezérlőm grafikusan felajánlja a 4 fényű jelzőt, de 32 képet az sem kezel, csak trükközve. (illetve ezzel a trükkel. Tegnap kicsit röviden fogalmaztam)
|
(#37688) diginewl hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 22, 2014 |
|
Üdv Mindenkinek!
Nem tudom hova írjam, ezért inkább ide próbálom meg.
A régi Piko VT135-ös motorvonat kapcsolható végzárvilágításán törtem a fejem. Arra jutottam, hogy a motorvonat hátulján egységesen az AUX2-t ki, vagy be kapcsolásával, az éppen aktuális fény fel/le kapcsolódik.
Így megmarad az AUX1 pl. belső világítás kapcsoláshoz (ez az új Tillig VT135-ben nagyon is jól fog jönni, mert ott már van ilyen ).
Ilyen kapcsolást eszeltem ki, melyhez Zsolesz annyit tett hozzá, hogy a TR-t fordítsam meg, mert eredetileg azt nem így rajzoltam fel. Közben még egy kicsit átalakítottam és ez lett a vége.
Egy szépséghibája van, hogy ha a az AUX2 nem aktív, akkor is "dereng" a piros LED. 12V-nál semmi, viszont 18V-nál már picit dereng, de alig látható a vörös, a fehér semmit sem világít. Mi lehet az oka? A 12K-s ellenállásra alábbhagyott a derengés, de hiába emeltem feljebb ez a minimális derengés megmaradt... Lehet lejjebb kellett volna vinni az értéket???
Van erre valami ötlet?
Gondoltam, hogy a tranzisztor helyett egy optocsatolót teszek oda, talán az egyértelműbben kapcsol ki/be.
Viszont így most végre van egy olyan "őslelet" VT135-öm, aminek van rendes végzár világítása is, és ha vontat másik kocsikat, azokba nem világít bele |
|
(#37689) etwg válasza diginewl hozzászólására (#37688)
|
Válasz •
|
Szept 22, 2014 |
|
A 12k ellenállást cseréld ki kisebbre.
|
(#37690) diginewl válasza etwg hozzászólására (#37689)
|
Válasz •
|
Szept 22, 2014 |
|
Igen! Köszönöm, rájöttem!!!
Innen látszik, hogy mélységében nem értem ezt a világot
Hiszen, ha csökken a 12k-s ellenállás értéke, akkor a bázis "biztosabban" van zárva. A 10k-s-ra figyeltem, mert az kb ezen az értéken adott az 1k-s előtét ellenállással 8-9mA-t a ledeknek, ha feljebb emeltem az értéket csökkent a mA a led-nek, ha lejjebb ment az ellenállás érték, akkor nem emelkedett jobban a Led-re eső érték, de a TR elkezdett fogyasztani... jó volt kísérletezgetni
|
(#37691) etwg válasza diginewl hozzászólására (#37690)
|
Válasz •
|
Szept 22, 2014 |
|
Még egy trükköt kiprobálhatsz, a pnp emmitere meg a plusz közé beraksz egy diodát ( anod a pluszra), ez megnöveli a pnp kapcsolási szintjét, igy stabilabb lesz a dolog ( a 12k Ohm biztosan lezárja). |
(#37768) piltdownman hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 24, 2014 |
|
Szükségem lenne egy DCC generátorra . Az NMRA oldalán csak egy ISA-buszos leírás van,
a kapcsolást és az sw-t nem találom, de nincs is desktop PC-m. Tudtok valamilyen printer vagy soros portot meghajtó sw-ről? Nem, nem veszek kész vezérlőt.
Kösz. előre is.
|
(#37773) jvnd válasza piltdownman hozzászólására (#37768)
|
Válasz •
|
Szept 24, 2014 |
|
|
(#37844) piltdownman válasza diginewl hozzászólására (#37688)
|
Válasz •
|
Szept 26, 2014 |
|
Idézet: „Egy szépséghibája van, hogy ha a az AUX2 nem aktív, akkor is "dereng" a piros LED. 12V-nál semmi, viszont 18V-nál már picit dereng, de alig látható a vörös, a fehér semmit sem világít. Mi lehet az oka?.....
Van erre valami ötlet?”
Van, fordítsd meg a két szélső tranyó lábat!
Rosszul raktad be, a LED-re az E-B „dióda” került, ez meg letörik kb. 8V-nál.,ezért kis fesz.-nél nincs áram,nagyobbnál meg van. Persze az inverz üzemű tranzisztornak is van áramerősítése, ezért működött többé-kevésbé. A 12k jó, vagy annál nagyobb (!) kell a helyesen bekötött tranzisztornál.
|
(#37845) piltdownman válasza jvnd hozzászólására (#37773)
|
Válasz •
|
Szept 26, 2014 |
|
Idézet: „Direct Digital ..” Ezt sikerült szóra bírnod? Már két órája kínlódom a Gplan-nal. |
(#37848) Luciferike hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 26, 2014 |
|
Sziasztok!
Ha digitális lesz a pályám akkor egyenirányítós sín darabok feleslegesek ugye?
|
(#37883) zsolesz74 válasza Luciferike hozzászólására (#37848)
|
Válasz •
|
Szept 27, 2014 |
|
Azok oda feleslegesek lesznek! Jól tudod! |
(#37887) jvnd válasza piltdownman hozzászólására (#37845)
|
Válasz •
|
Szept 27, 2014 |
|
kb. 5-6 éve tesztelési célzattal. Úgy emlékszem, hogy rendben működött. A trükkökre már nem. A soros vonali kábel megfelelő kialakítása lényeges volt. Egy körpályán (két kitérővel, elágazással) próbáltam ki. |
(#38053) piltdownman válasza jvnd hozzászólására (#37887)
|
Válasz •
|
Okt 2, 2014 |
|
Arra emlékszel esetleg, hogy mi a kuplung,ha ugyanaz a gép a szerver és a kliens? Kösz. |
(#38674) enamessias hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 23, 2014 |
|
Olyan volt ez az ECOS 2, mint egy jó öreg csöves rádió, azaz, várni kellet míg bemelegedett, utána jó volt. Eddig elég volt neki 20-30 perc, mire használható lett az érintő kijelző. (mással nem is lehet használni)
Ma már 3. órája melegszik, még mindig nem tudtam elindítani egy vonatot se. Itt az ideje MEGINT visszaküldeni. |
(#38679) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#38674)
|
Válasz •
|
Okt 23, 2014 |
|
Öröm legyen az ürömben, hogy emiatt már nem tudnak mellébeszélni, annyira kifeküdt! Ezen csak a csere tud segíteni! |
(#38771) lccklaci hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
Üdvözlök mindenkit!
Segítséget illetve ötletet szeretnék kérni mert elakadtam.
Pályámat digitools foglaltságérzékelőkkel láttam el. 22 szakaszom van, 20 tökéletesen ad visszajelzést. 2 szakasz (2 állomási) viszont mindig foglaltat jelez és ha másik érzékelőbe teszem, akkor is. Ez a 2 vágány viszont festve illetve zúzottkövezve van. Előfordulhat, hogy ellenállást észlel?
Ha a kezemet megdörzsölöm, bármelyik szakasznál tudok kézzel foglaltságot okozni de értelemszerűen csak addig amíg megérintem.
Ennél a 2 szakasznál viszont állandóban fennáll a foglaltság.
Ha valakinek van ötlete, megköszönném! 3 napja szívok. |
(#38775) diginewl válasza lccklaci hozzászólására (#38771)
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
Üdv!
Kérdésedben benne van a válasz is! (jó hogy ezt letesztelted!)
Idézet: „ mindig foglaltat jelez és ha másik érzékelőbe teszem, akkor is. ”
A színezés, és zúzott kövezés mikor készült? Nagyon elképzelhető, hogy a ragasztó még vezet, hiszen vizes bázisú. A jelen időjárási körülmény (ősz+nyirkos idő) nem kedvez a száradásnak... |
(#38777) lccklaci hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
Szia!
Több mint 1 éve lett festve és szórva. Ráadásul az egyik vágány régebb óta benne van a rendszerben és normálisan működött.
A sínt anno Modell Master Rust festékkel festettem.
A szakasznak (1,5m) egy része még nincs leszórva és festve (kb. 40-50 cm). Valahol 70 cm-nél elfűrészeltem tehát van benne festett rész is, addig még működik. De ahogy össze kötném a két szakaszt, már foglalt. |
(#38779) etwg válasza lccklaci hozzászólására (#38771)
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
Ohmmérövel mérd meg az üres áramtalan szakasz ellenállását. Az én detektoraim csak 10kOhm alatti söntöt érzékelnek. Mindenesetre kb. ilyen ellenállást vagy nagyobbat kell mérned. Ha ez nem sikerül, akkor meg kell keresni a hibát mi söntöli a szakaszt. Lehet az ragaszto, de lehet elcsuszott sin vagy egyébb elektromos hiba is. |
(#38781) lccklaci válasza etwg hozzászólására (#38779)
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
Nem tudom jól mérem-e, a sínszálat 200 Ohm-os egységre állítva 0,4-et mérek. Ugyanezt mérem minden szakaszomon, valamint elővettem beépítetlen síneket is és ott is ez az érték szerepel. |
(#38782) etwg válasza lccklaci hozzászólására (#38781)
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
Ezt nem értem, milyen müszered van? Ha nincs semmi a sinekhez kötve akkor nem mérhetsz 200ohm körüli értéket. |
(#38785) GAtesz hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
200 ohm os méréshatáron mér 0,4 ohm-ot. Azaz rövidzárt mér. A 0.4 ohm a mérőműszer és a kábelei ellenállása. Szerintem. |
(#38787) lccklaci válasza etwg hozzászólására (#38782)
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
Bocs, semmit nem mérek, elírtam! Nincs értékelhető szám, 1-es mutat minden mértékegységen. |
(#38788) proba válasza lccklaci hozzászólására (#38787)
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
Akkor nem foglalt.Lehet egy váltót elfelejtettél kiszigetelni valahol.És a váltó állástól függően hol rövidzár hol meg jó. Vagy nem tudom miből fakad a rövidzár , utána meg szakadás mérés. Vagy tudod az első mérésnél mit rontottál el ? Ennyire nem szokott gyorsan változni ok nélkül a mért érték. |
(#38790) lccklaci válasza proba hozzászólására (#38788)
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
Valahol a pálya ágyazatával, festésénél van a probléma. Ugyanott bekötöttem azonos hosszúságú érintetlen síneket és minden normálisan működik. Olyan, mintha feszültség alatt keletkezne egy elektromos zavar ami fogyasztóként jelentkezik.
Az ágyazat bolti szürke "kő", faragasztó 1:1-ben vízzel higítva plusz néhány csepp mosogatószer, rozsda színű festék pedig modell master amit higítóval vagy lakkbenzinnel lehetett higítani. Ezt mondjuk 1 éve csináltam de csak erre tudok gondolni, hogy kémiailag elkezd dolgozni áram hatására. Két szakasz csinálja ugyanezt.
Most próbaképp leköveztem még 2 szakaszt de eredeti Busch ágyazat ragasztóval, igaz vízzel higítottam és kapott pár csepp mosogatószert is. |
(#38791) zsolesz74 válasza lccklaci hozzászólására (#38790)
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
Az egy éves ragasztás már biztos nem vezet. Ha vannak ellenállásaid kimérhetnéd mennyire érzékeny, hány kohm-nál kezd el érzékelni.
A festéssel akkor lehet gondod, ha fém pigmentet használtak a színezéshez. De akkor meg Mohmos mérés tartományban biztosan kellene mutatnia valami ellenállást.
|
(#38797) proba válasza lccklaci hozzászólására (#38790)
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
Kisse furcsa, ha minden méréshatárban szakadást mutat (??), és foglaltat ad.... érdekes. Esetleg mérj a csupasz sínen feszültséget, lehet csak az ohm mérő szórakozik, és van egy galván elemed. |
(#38800) etwg válasza lccklaci hozzászólására (#38787)
|
Válasz •
|
Okt 26, 2014 |
|
Nem tudom milyen az a müszer, de gyanus mert 1-st Ohmmérésnél nem szokott mutatni ( hacsak nem mérsz 1 Ohmos ellenállot). A szakadást rendszerint semmivel vagy minuszokkal ------, esetleg OVLD (OL) vagy hasonlo felirattal mutatja ( de soha nem számmal, mert az félreérthetö lenne).
Igy bajban leszünk a segitséggel, mert nem tudjuk valoban mit is csinálsz.
Hasonlitsd össze egy müködö szakasszal. Ha ez a szakasz korábban müködött:
A köv. 2 kérdésre kell megtalálni a választ:
1. Mennek ezen a szakaszon a vonatok?
2. Vizsgáld meg a szakaszolás 2 végét, ott láthato légrésnek kell lenni. ( szurj a sinek közé egy darab papirt.)
Ha nem mennek a vonatok, akkor löttek a bemeneti diodáknak - csere.
Ha mennek a vonatok rossz helyre kötötted a segédáramkört ( az nem megy át a sineken, hanem direkt a bemenetre megy, igy független attol, hogy foglalt-e a sin vagy sem.) |
(#38803) zsolesz74 válasza etwg hozzászólására (#38800)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Nekem 1-et akkor mutat, ha kifut a mérési tartományból! |
(#38814) JZoli válasza etwg hozzászólására (#38806)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Ne haragudj, de ebben nincs igazad. Elég sok műszerrel volt már dolgom,így van némi rálátásom, de a lényeg több digitális multiméter jelzi úgy ellenállás mérésben a szakadást, hogy a bal oldali (szélső) számjegy helyén egy függőleges vonalat ír ki. Ezzel jelzi a túlcsordulást. Viszont ez az átlagos kijelzőn "'"-est jelent. Ettől a műszernek semmi baja, nem nézhető tényleges egyesnek, mivel az a jobb oldalon jeleneik meg, ráadásul általában vannak akkor előtte nullák is.
Ettől függetlenül itt valami mérési hiba lehet, mert ha felcseréli a foglaltságérzékelők bemeneteit akkor is ezek a szakaszok foglaltak, tehát itt mérni kellene valami átmeneti ellenállást. Ráadásul azt sem írta le, hogy milyen méréshatárban mérte meg a síneket, ohmosban természetes is, hogy nem mér "semmit". |
(#38815) lccklaci válasza JZoli hozzászólására (#38814)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
A 2 szakasz szó szerint szakaszolva van. Csonkavágányok, másik felükön karton lap is befér. 23 szakaszom van, ugyanazon az elven építettem ki és kötögettem be, 21 vissza jelez rendesen. Szerelvény mind a 23 szakaszomon működik, feszültség 1-2 tizeddel mindenhol azonos. Valamitől ezen a 2 szakaszon jelez mindig foglaltat és a véletlent kizárom, mert pont egymás mellett vannak, pont ágyazatosak és festettek. Ha egy szekrényből elővett "szűz" szakaszt rájuk teszek és arra kötöm, hibátlanul teljesít.
Az ágyazat vagy a festés generál hülyeséget vagy együtt mindkettő.
Itt mennek nekem egyéb kábelek is, hangfal, DigitTV, USB elosztó, monitor, DE ha a szűz szakasznál nincs hiba, akkor ezek elektromos sugárzásai se okozhatják valamint kihúzott állapotban, laptopról se működik normálisan.
A mérésről: semmit nem mutat ha a vágány "A"-"B" sínszálai között mérek. Ha a sínszálakat külön mérem, azt mutatja mintha a mérő kábeleit érinteném egymáshoz.
Próbaképp ágyaztam be más szakaszt, nedves még a pálya és ott mérek 2k Ohm-os értéken 0,358-at két sínszál között. Itt látszik a szakasz nedvessége és foglaltat is jelez vissza. |
(#38818) JZoli válasza lccklaci hozzászólására (#38815)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Ezt én elfogadom, de a foglaltságérzékelő diódás kialakításából következően nem lehetséges, hogy ugyanakkora feszültséget mérj (1-2 tized volt különbség). Ugyanis a foglaltságérzékelőben van két dióda (minimum egy) ha ezen folyik akkora áram, hogy ki tudjon nyitni, akkor minimum 0,6 V esik diódánként, de ha schwotty dióda van benne akkor is 2x0,2 V, így legalább ennyivel kevesebb feszültséget kellene mérni az adott foglalt szakaszon. Ha nem így lenne akkor hogy érzékeli a foglaltságot? |
(#38821) proba válasza JZoli hozzászólására (#38818)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Igazából ha gyakorlatiasan nézzük, dobd el azokat a pályaszakaszokat. Ha a festés okozza, több időbe kerül megtakarítani, mint újat csinálni.Más részről szedd fel a hordozóról az egész pályát, lehet csak egy rossz helyen becsavart csavar testeli le valahol a pályát, semmi köze a két sínszálnak egymáshoz, valahol másutt van hiba. |
(#38823) csíkosháTTú válasza lccklaci hozzászólására (#38790)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Idézet: „Valahol a pálya ágyazatával, festésénél van a probléma.”
Jó helyen tapogatódzol! Ott lesz a kutya elásva. Sokan hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a DCC rendszerben a sínjel az egy - esetünkben - nagyfrekvenciás négyszögjel sorozat. Nem csak ellenállással lehet foglaltságjelzés kiváltani, mert érzékelhető "áramfogyasztást" fog jelezni kapacitív (kondenzátor jellegű) csatolásra is a két sínszál között. Ez történik akkor is, ha a foglaltságjelzést úgy váltod ki, hogy megfogod kézzel a szakaszon a két sínszálat. Nem az emberi test pár MegaOhm ellenállása váltja ki a jelzést - rég rossz lenne, ha 16V/1-2MegaOhm áramra már jelezne - hanem a az emeri kéz kapacitív csatolása. Ez ellen lehet védekezni. nem kapott nedvességet a kritikus szakaszon az ágyazat? Ha igen, akkor hajszárítóval szárítsd ki! A másik az, hogy foglaltságjelzőt azért nem igazán lehet pár darab diódával tisztességesen megcsinálni, mert minden zavarra érzékeny lesz. |
(#38825) etwg válasza JZoli hozzászólására (#38814)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Tudom, hogy vannak ilyen viharvert konstrukciok, csak éppenséggel ezt nem tartom jonak, és biztosan meg sem venném.
Annyi mindent lehet csinálni, ha szakadást kell jelezni, ezért nem tudom mi készteti a szoftware irokat arra, hogy ezt 1-l jelöljék! (villoghat,, minusz jelek lehetnek ott, vagy szöveg vagy bármi más)
Attol persze a müszer még jo is lehet, de nem biztonságos, és tévedést okozhat, és igy leminösiti a tervezök elörelátását.
S láthatod az adott esetben nem tudjuk mit is mér a kolléga 1 Ohmot vagy szakadást. |
(#38826) etwg válasza lccklaci hozzászólására (#38815)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Egyet probálj még ki (mielött kiszaggatod a sineket). Köss az érzékelö bemenete meg a föld közé egy - egy kb. 10kOhmos ellenállást. (Párhuzamosan a mérö diodákkal).
Ez csökkenti az érzékenyséseget, és stabilizálja a detektort. |
(#38830) lccklaci válasza csíkosháTTú hozzászólására (#38823)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Üdv. Nem kapott nedvességet.
Előfordulhat olyan, hogy bekapcsoláskor megkapja a feszültséget, az ágyazat vagy a festés feltöltődik és elkezdenek az elektronok vándorolni? És létrehoz egy tekercs szerű képződményt maga körül?
Nem vagyok nagy fizikus, de eddig amit leírtál azt tapasztaltam én is. Kézzel is tudok foglaltságot jeleztetni minden szakaszon ha csak megdörzsölöm az ujjaimat.
|
(#38831) lccklaci válasza etwg hozzászólására (#38826)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Ezt tegnap már tanácsolták nekem is. A síneket addig nem akarom felszaggatni amíg más megoldás nincs. Megvárom Fürdős Tamás válaszát is akitől származnak a foglaltság érzékelők (A Miniversum is erre épült), hogy mit lehet tenni.
Egyébként az eddigi segítőknek ágyazott pályájuk, festett sínek vannak és nem volt probléma?
Gondolom itt mindenki digitális cuccokat használ. |
(#38833) csíkosháTTú válasza lccklaci hozzászólására (#38830)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Nem, terecs az nem tud létrejönni. Valami van azon a sínen, vagy valóban terheli valami, vagy valami kapacitív játék van a dologban. Ezt lesöntölni egy ellenállással lehet, de igazából nem megszűnteti a gondot, csak elfedi. Jó lenne egy árammérőt bekötni, és felderíteni vele azt a makrancos szakaszt: nincs-e véletlenül ott egy elfelejtett drót valahová bekötve? |
(#38837) etwg válasza lccklaci hozzászólására (#38831)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Egy jol tervezett sináramkör nem végtelen érzékenységü (ezt már irtam), én kb. 10 kOhmra állitom be. Ettöl nagyobb érzékenység veszélyes amint látod. Kisebb nedvesség, páratartalom, hömérséklet változás már boritja az áramkört. Már valamikor beraktam ide is az áramkört, ami nem primitiv ( 4 olcso IC van körönként), de pontosan ilyen dolgokra van optimalizálva. Sajnos, egy diodás érzékelö ettöl fényéevekre van, és okozhat ilyen bajt. |
(#38838) lccklaci hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Akkor folytatnám ott a gubancot ismerve, hogy létezik-e megoldás sínfelszaggatás nélkül (ha újat tennék és ágyaznám, festeném, ugyanitt tartanék szerintem). Mellékeltem pdf-ben a foglaltság érzékelőm típusát. (Amiket most árul azok újabbak, könnyen lehet, hogy ez még nem a kiforrott verzió).
Itt sajnos nincs leírva az érzékenysége, ezért kell akkor kiegészítenem.
|
|
(#38839) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#38837)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Azért van kicsit egyszerűbb is, mint például a Lenz LB100. Az sem a világ teteje, de a sima két diódánál azért jobb... |
|
(#38841) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#38839)
|
Válasz •
|
Okt 27, 2014 |
|
Igyekeztek itt azzal az 1k-s ellenállással csökkenteni az érzékenységet, de ilyen egyszerü formában ez csakis digitális pályára jo. (meg van egy néhány egyébb baja, de ezt most hagynám.....) |
|
|
2024. Nov, 25. Hé 4:40:34 |
|
Jelenleg 3 fő olvassa az oldalt |
|
|